Русия обяви: Военната операция в Източно Алепо е приключила
Русия обяви: Военната операция в Източно Алепо е приключила / БГНЕС, архив

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че всички военни действия в Източен Алепо са прекратени и че сирийското правителство си е върнало контрола над районите, които доскоро бяха в ръцете на бунтовниците, предаде АП.

"Според най-новата информация, която получихме през последния час, военните действия в Алепо приключиха. Сирийското правителство си върна контрола над Източно Алепо", каза Чуркин към края на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН.

АП отбелязва, че не може да потвърди дали боевете са спрели и дали всички бунтовници са се предали.

Постигнато е споразумение за евакуиране на цивилните и бунтовниците от Алепо

По-рано Чуркин каза, че всички джихадисти и членове на семействата им, както и ранените в боевете, в момента преминават през договорени коридори в посоки, които са избрали доброволно, включително към провинция Идлиб, която е под контрола на бунтовниците.

Евакуацията на останалите в Алепо бунтовници ще е важна победа за президента Башар Асад. С това най-големият сирийски град ще се върне изцяло под правителствен контрол за пръв път, откакто бунтовниците превзеха източната му част през 2012 г., отбелязва АП.

От началото на операцията за освобождаване на Алепо от източните райони на града са изведени около 110 000 цивилни, в това число 44 367 деца, заяви Чуркин, цитиран от ТАСС.

По думите му за последното денонощие от бунтовническите квартали на Алепо са изведени 7796 цивилни, в това число 3946 деца. Освен това 375 екстремисти са сложили оръжие и са отишли в западната част на града, а около 7000 местни жители са се върнали от западната част на града в домовете си в освободените източни квартали.

През последните дни в Алепо са проведени три хуманитарни акции, в които са доставени около 3,5 тона стоки от първа необходимост, добави Чуркин.

7800 цивилни напуснаха контролираните от опозицията райони на Алепо

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър поиска в Алепо да се изпратят независими международни наблюдатели, за да се уверят, че евакуацията на цивилните се извършва в безопасни условия, предаде АФП.

Цивилните в Източен Алепо "се страхуват, и с право, че може да бъдат застреляни на улицата или отведени в някой от концлагерите на Асад", каза Пауър на заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано спешно заради ситуацията в Алепо.

Битката за Алепо приключи, сирийските бунтовници се изтеглят от града

Възможно е в Източната част на Алепо да са останали до 50 000 цивилни, а част от града остава под контрола на въоръжени групировки, заяви специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от ТАСС.

Според Де Мистура в тези квартали има около 1500 екстремисти, като една трета от тях са от радикалната групировка "Джебхат ан Нусра".

Източник: БТА