Български хакер обвинен за международно пране на пари
Български хакер обвинен за международно пране на пари / Thinkstock/Getty Images

Федералната прокуратура на щата Пенсилвания съобщи за българин, който е бил арестуван по подозрение в участие в сложна схема за кражба на банкови и други конфиденциални данни чрез зловреден софтуер, съобщава "Питсбърг трибюн".

Норвегия предава на САЩ руски хакер, Москва "ще го има предвид"

Красимир Николов, 44-годишен варненец, е бил екстрадиран от България, след като американските власти са установили, че той е използвал малуер, за да събира информация за банкови сметки и после да ги източва. Според прокурорите операцията е била извършена от замесени в мрежа, която действа от 2010 г. и е засегнала над 500 хил. компютри по цял свят.

Руски хакер обвинен задочно в САЩ

Срещу него са повдигнати обвинения за престъпен заговор, неоторизиран достъп на компютър за извличане на финансова информация и банкови измами.

Хакер открадна хиляди снимки на британското кралско семейство

Сред жертвите на измамата са компанията "Норд Лок", базирана в Карнеги, която е загубила 387 хил. долара, както и „Протех Асфалт Мейнтейнънс", оръсени с 243 хил. долара.
На делото българинът ще бъде представляван от федерални защитници. Но ако бъде осъден го чакат 100 години затвор и глоба от 3,5 млн. долара.

Източник: БГНЕС