Норвегия предава на САЩ руски хакер, Москва “ще го има предвид“
Норвегия предава на САЩ руски хакер, Москва “ще го има предвид“ / ThinkStock/Getty Images

Москва ще вземе предвид в двустранните си отношения с Осло вчерашното окончателно решение на норвежкото правосъдно министерство да предаде на САЩ руския гражданин Марк Вартанян, обвинен в хакерски атаки. Това заяви говорителката на руската дипломация Мария Захарова, предаде ТАСС.

Изпълнявайки искането на американските правоохранителни органи, Норвегия "не взе под внимание нееднократните призиви на Русия да прояви обективен подход", каза тя.

Задава ли се "трета кибернетична" война между Русия и САЩ?

Норвежкият крал Харалд Пети отхвърли на 25 ноември жалбата на Вартанян срещу решението на министерството от февруари да екстрадира руския гражданин, за да му бъде търсена съдебна отговорност в САЩ, уточнява ТАСС, като се позовава на руското посолство в Осло.

Според Москва случаят е част от "хайката за руски граждани, водена от американските тайни служби в цял свят", която "няма нищо общо със същинските интереси на правосъдието и абсолютно пренебрегва нормите на международното право".

Обама: САЩ имат доказателства за участието на Русия в кибератаки

Решението на Осло "е явно политизирано и не отговаря на общопризнатите критерии на правосъдието", заяви говорителката.

Според тайните служби на САЩ руският програмист е качил в интернет 48 файла, необходими за заразяване на компютри с вируса Citadel с цел да бъдат управлявани отвън. Вартанян отрича да има вина и твърди, че никога не е качвал в интернет въпросните файлове.

Вартанян е работел за норвежка фирма и е живял в град Фредрикстад. Арестуван е по искане на американските власти през октомври 2014 г. и оттогава е в предварителния арест.

Най-големите хакерски атаки, приписвани на Русия

През април 2015 г. норвежки съд постанови, че искането на САЩ за екстрадиция трябва да бъде отхвърлено поради недостиг на улики. Норвежкото полицейско управление за борба с организираната престъпност, работещо в тесен контакт с ФБР на САЩ, оспори съдебното решение.

През септември 2015 г. друг норвежки съд одобри екстрадицията на втора инстанция, а Върховният съд на кралството отхвърли последвалата апелативна молба на Вартанян.

Руски хакер обвинен задочно в САЩ

Министерството на правосъдието реши да екстрадира руския гражданин в САЩ, а както се разбра днес, жалбата му до монарха е била отхвърлена. Вартанян обаче има още няколко възможности да оспори решението на властите, което ще забави екстрадирането, съоби ТАСС.

Източник: БТА