Руски хакер обвинен задочно в САЩ
Руски хакер обвинен задочно в САЩ / Thinkstock/Getty Images

Руски гражданин бе обвинен в хакерство и кражба на информация от компютри в Линкедин и други компании от района на залива Сан Франциско, съобщиха федерални прокурори, цитирани от Асошиейтед прес.

Федерално голямо жури в четвъртък е повдигнало срещу 29-годишния Евгений Александрович Никулин от Москва обвинения за незаконен достъп до компютри и кражба на лични данни.

Хакери атакуваха източното крайбрежие на САЩ

Според прокурорите Никулин е изпратил програма в компютъра на служител на Линкедин, откраднал потребителското му име и парола и ги използвал, за да получи достъп до компютрите на компанията през 2012 г.

Никулин е обвинен също в незаконно проникване в компютрите на две други компании, Дропбокс и Формспринг, и в конспирация за продажбата на откраднатите потребителски имена, пароли и имейл адреси на клиенти на Формспринг.

Той е арестуван на 5 октомври в Чехия и остава там.

Според руската страна операцията по задържането е осъществена с участието на ФБР. Чешките власти съобщиха, че очакват искането за предаването му на САЩ се очаква да постъпи до 4 декември. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че руските дипломати в Прага активно работят с чешките власти, за да не допуснат екстрадирането на Никулин, предаде ТАСС.

Задава ли се "трета кибернетична" война между Русия и САЩ?

Линкедин смята, че арестът е свързан с кражба на лични данни на нейни потребители от 2012 г.. През май компанията съобщи, че пробивът от 2012 г. е довел до компрометиране на паролите на над 100 милиона нейни потребители - много повече, отколкото се предполагло първоначално.

Представител на прокуратурата в Сан Франциско отказа да коментира дали обвиненията срещу Никулин са свързани с този пробив. В комюнике компанията заяви, че цени високопродължаващата работа на ФБР за преследване на отговорните за пробива в базата лични данни.

Обвинителният акт включва и трима неназовани съучастници в заговора, един от които предложил на друг да му продаде откраднатата информация от Формспринг за 5500 евро, допълва АП.

Източник: БТА