Френският премиер подава оставка и ще се кандидатира за президент
Френският премиер подава оставка и ще се кандидатира за президент / БГНЕС

Френският премиер Манюел Валс обяви, че се включва в надпреварата за президентските избори догодина и утре ще подаде оставка, за да се посвети на кампанията, предадоха световните агенции.

Социалистът Валс направи това съобщение в Еври, предградие на столицата Париж, на което беше кмет преди време. Така той сложи край на продължилите една седмица спекулации около своята потенциала кандидатура.

Миналата седмица френски президент социалист Франсоа Оланд каза, че няма да се бори за преизбиране.

Оланд няма да се кандидатира за втори мандат

Моята кандидатура е кандидатура на помирението, каза Валс в речта си в Еври, предаде Франс прес. Днес имам една отговорност и тя е да обединя хората. Първичните избори дават една невероятна възможност на хората - тази да пресъздадат единството, каза още Валс.

Той обеща, че Франция няма да преживее отново травмата от 2002 г., когато кандидат за президент от крайната десница стигна до втория тур на президентските избори. Така той визира елиминацията на социалистическия кандидат Лионел Жоспен още на първия тур.

Валс прикани всички французи, които отхвърлят крайната десница да гласуват за него.

Той каза, че издига кандидатурата си, защото смята, че Франция трябва да е силна и независима на фона на Китай, Русия, САЩ и Турция, предаде ТАСС.

Валс добави, че Франция трябва с цялата си тежест да окаже влияние в света, който няма нищо общо със света преди. Той припомни, че днес в света има заплаха от тероризъм, глобално затопляне, негативен ефект от глобализацията, че ЕС е отслабен и че има подем на крайнодесните сили.

Каква ще е съдбата на социалистите след вота във Франция през 2017 г.

Управляващите социалисти ще организират първични избори в два тура през януари, за да определят своя кандидат за президентския пост. Освен Валс досега в надпреварата се включи и Арно Монтбур. Крайният срок за издигане на кандидатури е 15 декември. Вотът ще бъде на 22 и на 29 януари.

Претендентът на социалистите ще се бори на президентските избори напролет срещу кандидата на консерваторите Франсоа Фийон, лидерката на крайната десница Марин льо Пен и независимия Еманюел Макрон, който до това лято беше част от правителството на Оланд.

Валс е на 54 години. Роден е в Барселона на 13 август 1962 г. от майка италианска швейцарка и баща каталунски художник. Натурализиран е за французин, когато е на 20 години. Навлиза в политическия свят още на млади години. Следва за кратко история и на 23 години става парламентарен асистент. После работи за премиера реформатор Мишел Рокар (1988-1991 г.), а след това за друг премиер, Лионел Жоспен (1997-2001 г.). През 2001 г. е избран за кмет на Еври, етнически смесен работнически град южно от Париж, а след това става депутат от този район.

„Френският Тачър" обеща да промени софтуера на Франция

През 2012 г. печели едва 5,6 процента на първичните избори на левицата, на които се излъчи кандидат за президент. В правителството влезе същата година, когато социалистите спечелиха президентските и парламентарните избори. Беше назначен за министър на вътрешните работи. През март 2014 г. стана премиер, като на поста замени Жан-Марк Еро, който пък стана външен министър.

Валс е известен с твърдите си позиции, заради които някои негови опоненти твърдят, че той дори не може да бъде смятан за представител на левицата. На няколко пъти обаче Валс категорично отхвърли тези твърдения, а в последно време смекчи реториката.

Валс има четири деца от първия си брак, а през 2010 г. се жени повторно за цигуларката Ан Гравоен.

Източник: БТА