„Френският Тачър“ обеща да промени софтуера на Франция
91419
„Френският Тачър“ обеща да промени софтуера на Франция
  • „Френският Тачър“ обеща да промени софтуера на Франция

Противникът на санкциите срещу Русия, бившият френски премиер Франсоа Фийон е кандидатът на десноцентристката партия „Републиканците" за президент на Франция. На втория тур на вътрешнопартийните избори вчера той получи 67 на сто от гласовете, изпреварвайки с над 30 пункта съперника си Ален Жупе - също бивш премиер и настоящ кмет на Бордо. Фийон спечели с обещания за свободни пазарни реформи и драстични мерки срещу имиграцията и ислямския екстремизъм. Той обеща също и по-добри отношения с руския президент Владимир Путин.

Фийон побеждава на първичните избори за кандидат-президент на френската десница

62-годишният Фийон, наричан "френския Тачър" се обявява за радикални реформи и съкращаване на половин милион работни места в държавния сектор. Той иска по-малко власт за институциите на Евросъюза и промяна на политиката към Русия. Фийон е близък познат на президента Владимир Путин и се е обявявал за отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия. Фийон е за забрана на бурките. Ревностен католик, той е и против осиновяването на деца от еднополови двойки.

Каква ще е съдбата на социалистите след вота във Франция през 2017 г.

В първото си изявление като кандидат на десноцентристката партия Фийон заяви, че ще протегне ръка към всеки, който иска да служи на страната.

"Франция желае истината, Франция желае действия. Подходът ми беше разбран. Ще поема необичайно предизвикателство за Франция - ще кажа истината и ще променя изцяло софтуера й".

Бившият президент Никола Саркози, който участваше в ранния етап на избирателния маратон, го поздрави за победата. Той призова "Републиканците" да се обединят около единния кандидат на партията. Подкрепа за Фийон обеща и Жупе.

Саркози излиза от политическия живот във Франция

Допитвания до общественото мнение предричат лесна победа за Фийон на президентските избори догодина, както над съперника му от Социалистическата партия, така и над крайнодясната кандидатка Марин льо Пен.

"Моят дълг е да преодолея демагогията и съпротивата на промяната. Лявото означава провал, крайно дясното - банкрут. Мисля за победа над тези политически партии, но не за победа над онези разочаровани французи, които днес не са с нас, но които аз трябва да поведа към бъдещето".

Франсоа Фийон е роден на 4 март 1954 г. в семейство на нотариус и учителка по история. В политиката влиза на 23 години; през 1981 е избран за депутат в Националното събрание. През 2007 г. по искане на тогавашния президент Никола Саркози става премиер. От 2012 г. е депутат в парламента от района на Париж. Фотографите, които често снимат Фийон, казват, че той има две изражения на лицето: сериозно и много сериозно.