Арестуваните в Марсилия и Страсбург били инструктирани от член на ИД
Арестуваните в Марсилия и Страсбург били инструктирани от член на ИД / БГНЕС, архив

Задържаните петима души в Марсилия и Страсбург по подозрения, че са имали намерение на 1 декември да извършат атентат в Париж или района, са получавали заповеди от член на групировката "Ислямска държава", предадоха световните агенции, като се позоваха на прокурора на френската столица, отговарящ за случаи, свързани с тероризъм, Франсоа Моленс.

Задържаните са се врекли във вярност на ИД, отбеляза Моленс. Той каза, че човекът, давал им заповеди, се намира в зона под контрола на джихадистите в Ирак или Сирия. Нарежданията са били получавани чрез приложения за криптирана комуникация. Сред инструкциите имало такива да се купят оръжия.

Френската полиция осуети атентат, арести в Марсилия и Страсбург

Петимата заподозрени бяха задържани в Страсбург и в Марсилия в неделя. Все още не са им предявени обвинения. Властите за борба с тероризма предприеха обаче необичайна стъпка и решиха да ги оставят в ареста и след изтичането на максималния период на задържане без официално повдигнати обвинения.

При обиска на жилища, свързани с задържаните, са открити два пистолета, два пълнителя, автомат, автоматичен пистолет и боеприпаси за тях. В компютрите, иззети от терористите, има данни, че те са набелязвали цели за атакуване.

Френски вестници с разкрития за мрежа, която стои зад атаките в Париж и Брюксел

По-рано днес полицейски източници казаха, че сред вероятните мишени са били щаб-квартирата на френското контраразузнаване в парижкото предградие Льовлоа Пере, централата на френската полиция и разположената в съседство край брега на река Сена сграда на Върховния съд, припомня АП.

Сред целите са били също увеселителният парк "Дисниленд", който се намира на 32 км източно от Париж, както и прочутият булевард във френската столица "Шанз-Елизе".

В Париж задържаха тийнейджър по подозрения за подготовка на терористичен акт

По повод на разкритията френският президент Франсоа Оланд каза, че ефикасната работа на специалните служби и на полицията е позволила да се избегне нов голям терористичен акт в страната, съобщи АФП.

Оланд допълни, че арестуваните заради планирания атентат не са единствените, задържани в последно време в страната. Той съобщи, че от началото на месец ноември по подозрения за терористични дейности са арестувани 43 души.

Източник: БТА