Задържаха тийнейджър в Париж по подозрения за подготовка на терористичен акт
Задържаха тийнейджър в Париж по подозрения за подготовка на терористичен акт / Thinkstock/Getty Images

Френската полиция задържа 15-годишен юноша, заподозрян в подготовка на терористична атака в Париж, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Арестуваният вчера тийнейджър вече бил известен на полицията. След атентатите в Париж на 13 ноември миналата година домът му бил претърсен, а той било поставен под домашен арест.

Днес той е разпитван от служители на Генералната дирекция за вътрешна сигурност (DGSI) край Париж, които допускат, че той би могъл да извърши терористичен акт, поддавайки се на многобройни, идващи от Сирия призиви за нападения във Франция, каза близък до разследването източник.

Автомобил с газови бутилки бе открит до парижката катедрала "Нотр дам"

Според източника чрез мрежата за обмен на съобщения Телеграм непълнолетният контактувал с френския джихадист Рашид Касим, който от района на Сирия и Ирак многократно отправял призиви да се извършват атаки във Франция.

Касим, който е от френския град Руан, е много активен пропагандатор на групировката "Ислямска държава" и редовно публикува в интернет списъци с потенциални мишени и сценарии за атентати във Франция. Според разследващите чрез Телеграм той бил в контакт с една от жените от разбита тази седмица група, планирала нов атентат.

Нови арести заради колата с газови бутилки, открита в Париж

Прокурорът на Париж Франсоа Моленс каза, че жените от групата били "направлявани от разстояние от джихадисти от ИД в Сирия".

Установени са били също връзки между Касим и поне един от убийците на свещеник в църква в Нормандия през юли.

Източник: БТА