Френски вестници с разкрития за мрежа, която стои зад атаките в Париж и Брюксел
Френски вестници с разкрития за мрежа, която стои зад атаките в Париж и Брюксел / БГНЕС, архив

Едно име системно се появява в разследванията на атентатите в Париж и Брюксел. Това е името на Халид Зеркани, който белгийските съдебни власти определят като най-големият вербовчик в Белгия на кандидати за джихад, пише в. "Фигаро".

Халид Зеркани не е поръчител на атентатите, но е заподозрян, че е насадил ислямистката доктрина у някои от терористите от двата отряда, нанесли ударите в Париж на 13 ноември и в Брюксел на 22 март.

Реда Крике, арестуван на 24 март в Булон-Биланкур във френския департамент О-дьо-Сен и заподозрян, че подготвя атентат във Франция, Абделхамид Абауд, предполагаемият организатор на атаките в Париж, ликвидиран при специална операция в Сен Дени, Наджим Лашрауи, едно от брюкселските камикадзета и Шакиб Акру, загинал по време на спецоперацията в Сен Дени заедно с Абауд - всички те са били част от движението на Зеркани.

Нова белгийска следа в предотвратените атентати във Франция

През април 2012 г. белгийското правосъдие започва разследване срещу Зеркани заради това, че той организирал в община Моленбек на Брюксел "подривни срещи с джихадистки цели". От тези срещи се родила така наречената мрежа Зеркани. Мрежата е поставена под наблюдение от полицията, но едва в началото на 2014 г. полицаите започват операции срещу нея.

През това време няколко от членовете й са умножили "совалките" до Сирия.

След атаките в Париж и Брюксел издирват още заподозрени от Ислямска държава

Процесът срещу тази мрежа започва през пролетта на 2015 . в отсъствието на 19 от 32-те обвиняеми. Отсъстващите са заподозрени, че са в Сирия. Смята се, че някои от тях дори са били убити там.

Халид Зеркани, роден на 23 септември 1973 г. в Зината в Мароко, е известен също с името Абу Рияд. Той получи присъда от 12 години затвор заради това, че вербувал и пратил в Сирия много младежи. Френските медии му дадоха прякора Дядо Коледа на ДАЕШ, защото той не само набирал кадри за терористичната група, но и плащал на кандидат- джихадистите пътуването между Европа и Сирия и обратно.

Разследването на осуетения план за атентат във Франция обхвана още евространи

Смята се, че Зеркани е изпратил най-малко 59 младежи в редиците на ИД за три години. Той лично отхвърля тези обвинения и обжалва присъдата си. Твърди, че не е джихадист, а пацифист. Делото във връзка с обжалваната присъда се очаква да бъде в четвъртък.

Същевременно френският в. "Либерасион" пише, като се позовава на свои източници, че Мохамед Абрини, "мъжът с шипката", задържан във връзка с атаките в Брюксел, е обяснил на следователите, че първоначалният план на френско-белгийската терористична мрежа бил тя да се задейства по време на Европейското първенство по футбол във Франция от 10 юни до 10 юли.

Засега разследващите проверяват тези информации. Властите във Франция обаче не са изненадани от интереса на джихадистите към шампионата. Те се подготвят за най-различни сценарии за атаки по време на първенството, пише изданието.

Източник: БТА