Тръмп е похарчил под 5 долара на глас, за да спечели президентските избори в САЩ
Тръмп е похарчил под 5 долара на глас, за да спечели президентските избори в САЩ / БГНЕС

Доналд Тръмп предизвика едно от най-големите огорчения в американската политическа история, побеждавайки Хилари Клинтън в президентските избори в САЩ, като пожъна успех, използвайки доста по-малко пари от конкурентката си, информира Ройтерс.

Доналд Тръмп е новият президент на САЩ (ВИДЕО)

Разчитайки изключително много на нетрадиционното съчетаване на социални медии, непремерена реторика и умение да печели безплатно телевизионно време, нюйоркският бизнесмен е платил най-вероятно под 5 долара на глас в похода си към Белия дом или около половината от това, което Клинтън е изхарчила. Това сочи анализ на финансите за кампаниите на двамата кандидати, направен от Ройтерс.

Според данните Клинтън и Тръмп са изразходвали всички средства, които са събрали.

Ефективната от гледна точка на разходи победа на Тръмп преобърна преобладаващите мнения за влиянието на парите в американската политика и повдигна въпроса дали по-скромната, умело боравеща с медиите кампания може да стане новият модел за спечелване на избори в САЩ.

Хилари Клинтън призна загубата в изключително емоционална реч

Изучаващите политическите стратегии и политическа наука са склонни да се съгласят, но би било трудно да се повтори представянето на Тръмп, тъй като той има предимства, които много други кандидати нямат - популярно име, имидж на телевизионна звезда, способност непрекъснато да е заобиколен от противоречия.

Общо Тръмп събра най-малко 270 милиона долара от началото на кампанията си през юни 2015 година, малко над една трета от парите, похарчени при кампанията за преизбирането на Обама през 2012 година, според най-новите данни във Федералната изборна комисия.

Клинтън е събрала най-малко 521 милиона долара.

Източник: БТА