Говорителят на ЦИК за задължителното гласуване, референдума и Не подкрепям никого
Говорителят на ЦИК за задължителното гласуване, референдума и Не подкрепям никого / снимка: Darikradio.bg

Централната избирателна комисия към момента е открила секциите така, както е съгласно Изборния кодекс, а именно 35. В случай, че бъдат приети промени, които да бъдат свързани с увеличаване на броя на секциите във Великобритания или други държави, ще се разкрият веднага след обнародването на закона. Срокът за подаване на заявленията за тези секции изтече. Това заяви в "Седмицата" по Дарик говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Вчера Народното събрание прие на първо четене промени в кодекса, които засягат увеличаване на броя на секциите в чужбина.

На първо четене: Пада таванът за изборните секции в страните от ЕС

"Не бих могъл да кажа повече, защото не знаем в закона какви промени ще бъдат въведени и в кои текстове от Изборния кодекс, за да можем ние окончателно да кажем. Но ако се даде възможност за откриване на нови секции, ЦИК ще се съобрази и ще отвори там, където е необходимо", обясни Андреев.

Гласуването в чужбина

На въпрос кой носи отговорност, че Германия не е дала съгласие за разкриване на повече секции на нейна територия и извън тези в посолството и в консулските представителства, говорителят на ЦИК заяви, че всички български институции са си свършили работата.

Германия отказа откриване на изборни секции извън посолството и консулствата ни

"При този случай не трябва да се търси вина, както в ЦИК, така и в Министерство на външните работи. Международните отношения между държавите се основават на определени спогодби и споразумения. С оглед тези дипломатически отношения българската държава трябва да се съобрази с действащото законодателство в Германия, което въвежда т.нар. разрешителен режим за разкриването на секции. С оглед изборите за президент в Турция през 2014 г. беше направено изключение по отношение на турските граждани да се разкрият повече секции в Германия с оглед осигуряването на гласуването. Тогава Германия направи изключение по отношение на всички останали държави, които в същата година провеждаха избори. В тази връзка тогава успяхме да отворим повече секции. Сега обаче е въведен режим и той трябва да бъде спазван от всички държави", обясни Андреев.

Военните от контингента ни в Афганистан искат, но няма да могат да гласуват

Той отрече ЦИК да има финансови проблеми с разкриването на изборни секции в Афганистан, по думите му по-скоро става дума за проблеми от областта на сигурността. Вчера стана ясно, че за първи път военните от българския контингент в Афганистан няма да могат да гласуват на президентските избори. Причината за това е, че ЦИК няма да разкрие нито една изборна секция в страната. Решението се базира на позиция на Външно министерство, което препоръчва от съображения за сигурност в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия да не бъдат образувани избирателни секции.

Ако постъпи писмо за разкриването на секция, където да гласуват нашите военнослужещи там, то ЦИК ще разгледа това предложение, потвърди Андреев.

Задължителното гласуване

Въведеното задължение за гласуване не лишава избирателя от избирателното право, което му е предоставено по силата на Конституцията. Тук има само една неблагоприятна последица - ще бъде заличен от избирателните списъци и ще трябва да заяви желанието да бъде включен отново, обясни отново говорителят на ЦИК и уточни, че при референдума не е задължително гласуването.

Как ще се постъпи, ако "Не подкрепям никого" "спечели" на първи тур?

"Към момента методиката, която е приложение към Изборния кодекс и която е все още действаща, е, че тези гласове, които са "Не подкрепям никого" и са действителни, правилно отбелязани, те не участват в разпределението на действителните гласове. Това все още е действащо, докато не се извърви цялата процедура", каза Андреев.

"Не подкрепям никого означа, че избирателят не подкрепя нито една от кандидатските листи. Ако има отбелязване за кандидатска листа и едновременно "Не подкрепям никого" не става ясно какво е гласувал избирателят, отбелязани са две квадратчета. Така гласът е недействителен", допълни той.

Говорителят на ЦИК даде разяснения и за това как ще се гласува на националния референдум, какви са задълженията на секционната комисия:

"ЦИК никога не е взимала такова указание - че трябва едната бюлетина да се дава в ръцете, а другата да се дава, само ако бъде изразено желание. ЦИК със своите указания уреди този въпрос като при влизане на избирателя в секционната избирателна комисия член на комисията ще го информира, че се провежда гласуване, както за национален референдум, така и за избори за президент и вицепрезидент. Гласуването е по два отделни списъка с две отделни бюлетини, има и две кутии за гласуване. Вече избирателят, след като бъде информиран, вписват му се данните, предоставят му се бюлетините и той си решава", обясниха от ЦИК.