Военните от контингента ни в Афганистан искат, но няма да могат да гласуват
Военните от контингента ни в Афганистан искат, но няма да могат да гласуват / DarikNews.bg, архив
Военните от контингента ни в Афганистан искат, но няма да могат да гласуват
90663
Военните от контингента ни в Афганистан искат, но няма да могат да гласуват
Военните от контингента ни в Афганистан искат, но няма да могат да гласуват
  • Военните от контингента ни в Афганистан искат, но няма да могат да гласуват
  • Военните от контингента ни в Афганистан искат, но няма да могат да гласуват

За първи път военните от българския контингент в Афганистан няма да могат да гласуват на президентските избори. Причината за това е, че ЦИК няма да разкрие нито една изборна секция в страната. Решението се базира на позиция на Външно министерство, което препоръчва от съображения за сигурност в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия да не бъдат образувани избирателни секции.

На парламентарните избори през 2014 г. в Афганистан гласуваха 307 български граждани в една секция в Кандахар. На последните президентски избори през 2011 г. в Афганистан българските военнослужещи гласуваха в две секции в Кабул и Кандахар.

На първо четене: Пада таванът за изборните секции в страните от ЕС

Българският военен контингент, който участва в мисията „Решителна подкрепа" в Афганистан, е от 110 военни, базирани в Кандахар и Кабул. За предстоящите президентски избори от ЦИК потвърдиха 90 заявления за гласуване, подадени от Афганистан - 75 в Кандахар и 15 в Кабул.

Въпреки че според правилата на Изборния кодекс секция извън страната може да се образува при подадени поне 60 заявления, такава в Кандахар, където заявленията са над 70, няма да бъде разкрита.

Причината е становище на Министерство на външните работи до Централната избирателна комисия от 12 октомври да не бъдат образувани избирателни секции в държавите Афганистан, Ирак, Либия и Сирия поради наличие на висок риск за живота и сигурността на гражданите.

Последният случай, в който базата на международната коалиция на Летище Кандахар в Афганистан бе подложена на ракетен обстрел, е от 12 октомври. Преди това на 12 септември бе атакуван и Щабът на мисията „Решителна подкрепа" в Кабул. И при двете нападения няма пострадали български военни.

Българите в чужбина имат право да гласуват, независимо дали са подали заявление

На 24 януари 2010 г. четирима български военни пострадаха при ракетна атака срещу летището в Кандахар в Южен Афганистан. Нападението съвпадна с визитата на военния министър тогава Николай Младенов. Ракетата се взриви на 200 м от мястото, където министърът провеждаше среща с българските войници в Афганистан, но той остана невредим.

При обстрела пострадаха и трима чуждестранни войници. Въпреки това на президентските избори през 2011 г. бяха разкрити две избирателни секции в Афганистан - в Кабул и Кандахар.

На парламентарните избори през 2014 г. в Афганистан гласуваха 307 български граждани, като действителните бюлетини бяха 304. Най-много гласове 173 или 57% в изборната секция в Кандахар тогава получи партията на бившия военен министър Николай Цонев - „Нова алтернатива". БСП получи 48 гласа или 16%. За АБВ гласовете бяха 12, което прави 4%, за ГЕРБ гласуваха 26 избиратели - 8,5%, за Реформаторския блок бюлетини през 2014 г. в Кандахар пуснаха 9 души, което прави 3%.