Пловдивската прокуратура готова с обвинението за пожара на Тютюневите складове
Пловдивската прокуратура готова с обвинението за пожара на Тютюневите складове / БГНЕС, архив

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в Районния съд обвинителен акт спрямо Любомир Данчев, обвинен за пожара на бившите Тютюневите складове в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На Данчев са повдигнати обвинения за това, че на 20 август по непредпазливост е запалил сграда, със значителна стойност-тютюнев склад на ул."Екзарх Йосиф" 13, като от пожара са последвали значителни вреди в размер на общо 11 784 537 лв. на общо пет съседни сгради (бивши тютюневи складове).

Обвиниха клошаря за щети над 15 млн. лв. заради палежа на тютюневите складове

Изгорелите постройките се намират на улиците "Екзарх Йосиф", "Иван Вазов", "Капитан Андреев" и "Г.М. Димитров" в Пловдив. Четири от сградите били с историческа, научна и художествена стойност, като индивидуални паметници на културата, а една от тях е имала статута и била включена с останалите в групов паметник на културата.

Прокуратурата разследва пожара в тютюневите складове в Пловдив

Обвинението приема, че пожарът е настъпил по непредпазливост - вследствие на изхвърлена от обвиняемия незагасена цигара в кош с отпадъци в стаята, където живеел в сградата на ул. "Екзарх Йосиф" 13. След това огънят постепенно е обхванал цялото подпокривно пространство на сградата. Поради близостта на нейния покрив с този от съседния склад на ул. "Капитан Андреев" 2, пожарът обхванал и неговата покривна конструкция и се разпространил в южна посока към другия склад на същия адрес.

Междувременно пожарът продължил разпространението си надолу, като се усилил след рухването на изгорелите покриви на сградите.

Какво ще стане с Тютюневия град, изчезнал сред пламъците?

По делото са разпитани 45 свидетели, назначени и изготвени са пожаротехническа, стоково-оценъчни, съдебно-химически, трасологическа и др. експертизи. По досъдебното производство са събирани доказателства и за извършени престъпления от длъжностни лица, касаещи запалените сгради - паметници на културата. Материалите в тази насока са отделени в самостоятелно производство, по което разследването продължава.