Кметът на Марица застава на страната на протестиращите срещу централата край с. Труд
Кметът на Марица застава на страната на протестиращите срещу централата край с. Труд / снимка: Кирил Кирилов
Кметът на "Марица" застава на страната на протестиращите срещу централата край с. Труд
90622
Кметът на "Марица" застава на страната на протестиращите срещу централата край с. Труд
  • Кметът на "Марица" застава на страната на протестиращите срещу централата край с. Труд

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов заяви, че застава на страната на протестиращите срещу централата за преработка на биомаса край с. Труд. По думите му населението е останало излъгано от обещанията на инвеститора. Щом хората твърдят, че има проблем и риск за здравето и живота им, аз вярвам, че това е така, каза още Иванов. Инициативният комитет организира утре следобед протест срещу дейността на предприятието, което, според мнението на много жители на селото, вдига силен шум и изхвърля в атмосферата неприятни и вредни миризми.

Димитър Иванов беше категоричен, че са направени срещи с инвеститора на централата, с жалбоподатели и с инициативния комитет. Той и директорът на пловдивската екоинспекция Стефан Шилев увериха, че са правени многократни проверки, свързани с дейността на предприятието и че всички предписания са изпълнени.

Кметът на село Труд Красимир Минков заяви, че от дейността на централата са засегнати между 200 и 300 домакинства. Според него изпускането на емисии става контролирано. Преди зачестилите проверки на РИОСВ миризмите са се появявали между 18.00 и 20.00 часа, а след санкциите и предписанията на екоинспекцията – след полунощ между 01.00 и 02.00 часа.

След регулярни и изненадващи проверки, инспекторите на РИОСВ са извършили три санкции на централата за преработка на биомаса – за нерегламентирано заустване в реката на битови отпадни води, за наднормено емитиране на нива на серен диоксид и азотен оксид и за непредоставяне на документация, изискваща се от законодателството по управление на отпадъците.

Чуйте и от прикачения звуков файл.