Орбиталният апарат TGO е готов в сряда да излезе на орбита около Марс
Орбиталният апарат TGO е готов в сряда да излезе на орбита около Марс / Thinkstock/Getty Images

През нощта в неделя срещу понеделник руско-европейският орбитален апарат TGO (Trace Gas Orbiter) се отдалечи от Марс след отделянето на спускаемия модул "Скиапарели" от него и е готов в сряда да излезе на орбита около Червената планета, оповести Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от Франс прес.

ЕкзоМарс коригира траекторията на полета си към Червената планета

Маневрата е извършена, както бе планирано. TGO се е отправил към следващото важно събитие, свързано с влизането му в орбита около Марс, отбелязаха от ЕКА. Маневрата трябваше обезателно да е успешна, защото в противен случай TGO можеше да се блъсне в Червената планета.

След 7-месечно пътуване модулът "Скиапарели" вчера се отдели от орбиталния апарат. Колкото до модула, всичко е наред - той излъчва сигнал, поясниха от ЕКА.

Инструментите на орбиталния апарат ще търсят в атмосферата следи от съдържащи въглерод газове, като метана. Наличието му би означавало възможност за съществуване на микроорганизми на Марс. Инструментите на TGO ще анализират дали произходът му е биологичен или е свързан от геоложки процеси.

Вижте първото изображение на Червената планета от "ЕкзоМарс"

Това е едва вторият опит на Европа за изследване на Червената планета. През 2003 г. ЕКА стартира мисията "Марс експрес", която изпълни научните си задачи. Малкият спускаем апарат "Бигъл 2" към нея обаче не даде никакъв признак за живот от повърхността на Марс. Той беше забелязан частично разгърнал се чак след 11 години.

Източник: БТА