Кристалина Георгиева публикува визията си за дейността на лидера на ООН
Кристалина Георгиева публикува визията си за дейността на лидера на ООН / БГНЕС, архив

Официалният български кандидат за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева публикува визията си за дейността на лидера на световната организация на сайта на Дружеството за ООН в България.

С тази позиция Георгиева възнамерява да се яви на изслушването пред Общото събрание в Ню Йорк, предаде БНР.

Ирина Бокова остава в списъка на кандидатите за генерален секретар на ООН

В понеделник тя ще се изправи пред Общото събрание за двучасова сесия с въпроси и отговори, надявайки се да убеди световните дипломати, че е също толкова подготвена, колкото и другите кандидати, които са в надпреварата от месеци.

"Надявам се да бъда преценявана по качества ми, а не по продължителността на участието ми в кампанията", отбеляза след номинацията си Кристалина Георгиева, припомня АФП. "Това, което нося на позицията е значителен опит в международното развитие, хуманитарната помощ и справянето с несигурността", допълни тя.

Кристалина Георгиева: Номинацията за ООН е огромна чест (ВИДЕО)

Гласът на генералния секретар трябва да бъде чуван непрекъснато в световен мащаб и той да настоява за действие по отношение на изменението на климата, пише Георгиева.

Тя се ангажира да задълбочи сътрудничеството с Африканския съюз в областта на превенцията на конфликти, обещава да търси нови източници на публично финансиране за разгръщането на мироопазващите операции и да привлече частни инвестиции за нуждите на бежанците от войни.

Според Кристалина Георгиева ООН е достигнала до ниво, в което е разглеждана като бавнореагираща, неефективна и без фокус. "Искам да възстановя репутацията на Обединените нации като източник на иновации, партньорство и резултати", акцентира още тя.

Георгиева е уверена, че макар да се е включила по-късно, има големи шансове да стане първата жена, оглавила международната организация, предава още АФП, цитирана от "Фокус".