Ирина Бокова остава в списъка на кандидатите за генерален секретар на ООН
Ирина Бокова остава в списъка на кандидатите за генерален секретар на ООН / Guliver/Getty Images

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова остава в списъка с претендентите за поста генерален секретар на ООН въпреки решението на българското правителство да издигне нов кандидат в лицето на европейския комисар за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. Това заяви пред журналисти новозеландският постоянен представител в световната организация Джерард ван Бохемен, ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН през септември, цитиран от ТАСС.

Бокова няма да се откаже от надпреварата за генерален секретар на ООН

Възникналата ситуация е била обсъдена на закрито заседание на Съвета за сигурност, заяви Ван Бохемен. "Хората искаха да разберат един или двама кандидати ще има от страна на България. В резултат се получава така, че имаме един кандидат, официално подкрепян от българското правителство, и още един, който остава в надпреварата", каза Ван Бохемен, като добави, че нито един от членовете на Съвета за сигурност на ООН не се е изказал против това, след като е получил необходимите разяснения.

По този начин Ирина Бокова продължава да участва в изборите за генерален секретар на ООН в лично качество, отбелязва ТАСС. Както поясни председателят на Съвета за сигурност, такава ситуация е допустима. "Не съм експерт по въпроса, но полученият от нас юридически съвет е, че след като страна издигне даден кандидат, той сам решава дали да продължи да участва в надпреварата. Тоест страната не може да го отзове, ако той сам не поиска това", отбеляза Ван Бохемен.

"Ню Йорк пост": Антониу Гутериш е фаворит, но Кристалина Георгиева е силна конкуренция

Решението си да замени своя кандидат за генерален секретар на ООН българското правителство обяви на 28 септември. Както заяви българският министър на външните работи Даниел Митов, при създалата се ситуация "Бокова трябва да анализира създалото се положение и да оцени своето участие в това състезание (в изборите за генерален секретар на ООН)", припомня ТАСС.

Руската агенция отбелязва, че самата Бокова е изразила намерение да продължи борбата. "Благодаря на всички, които ме подкрепят, изцяло ангажирана съм да продължа участието си в състезанието за поста генерален секретар", написа генералният директор на ЮНЕСКО в социалната мрежа Туитър.

Снощи председателят на 71-ата сесия на Общото събрание на ООН Питър Томсън представи официално кандидатурата на Георгиева, като помести резюме за нея и съпроводително писмо от българското правителство на официалния си сайт.

Кристалина Георгиева: Номинацията за ООН е огромна чест (ВИДЕО)

"Кристалина Георгиева има огромен опит в управлението на ръководни постове, дългогодишен опит във вземането на решения и осъществяване на политики на глобално равнище и в международни организации като Световната банка и Европейската комисия", се казва в резюмето. В съпроводителното писмо на българския премиер Бойко Борисов се отбелязва, че благодарение на опита в работата на високи международни постове Георгиева е "уникално квалифициран кандидат за това да се справи с предизвикателствата, които стоят пред ООН".

Вчера редица дипломати от държави членки на Съвета за сигурност оцениха критично шансовете на Георгиева за успех, отбелязва ТАСС.

"Мисля, че тя закъсня твърде много. Така мислят много колеги", каза пред журналисти постоянният представител на Украйна в ООН Володимир Елченко, цитиран от ТАСС.
Венецуелският му колега Рафаел Рамирес се съгласи с него.

Реакции след номинирането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН

Вече с Георгиева списъкът с претендентите за поста на административен ръководител на ООН включва десет души. Фаворит сред тях е бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до 2015 г. заемаше поста върховен комисар на ООН за бежанците, отбелязва ТАСС. Той победи във всеки един от петте кръга на предварителното гласуване, които се състояха в Съвета за сигурност през последните месеци.

Следващото събеседване с членовете на Съвета за сигурност ще бъде на 5 октомври. В хода му ще бъдат използвани разноцветни бюлетини за постоянните и непостоянните членове на съвета. На този етап мнението на петте постоянни членове (Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция) ще има решаващо значение, тъй като те имат право на вето и са в състояние да блокират всяка кандидатура, посочва ТАСС.

Постът на генерален секретар на ООН, който от 2007 г. заема южнокореецът Бан Ки-мун, ще стане вакантен на 1 януари. Според съществуващите правила, за да бъде назначен на тази длъжност, съответният претендент трябва да събере девет гласа "за" в 15-членния Съвет за сигурност, в това число на всички пет постоянни членове. След това той трябва да бъде утвърден от Общото събрание на ООН.

Източник: БТА