Подпалвачът на...Тютюневия град?
Подпалвачът на...Тютюневия град? / netinfo

72 часа след пожара, подпалил обществеността в цялата страна, има поне дузина ретроспективни въпроси, които все още търсят своите отговори покрай пловдивската “сапунка” със срутващите се и горящи тютюневи складове, която чупи рекорди по гледаемост тази година.

Факт: Развитието на Тютюневия град като зона за арт пространство в града под тепетата е основна част от програмна платформа, включена в концепцията на Пловдив, с която градът спечели възможността да бъде Европейска столица на културата през 2019 г.

Въпрос: Защо собствениците на тютюневите складове не са партньори на Фондация Пловдив 2019 и защо са в неведение за “Трансформирането”, “Градските мечти” и планираните върху имотите им “Интервенции в публичното пространство” до момента, в който не падна първият склад?

Събориха една от емблематичните сгради от т.н.Тютюнев град (СНИМКИ)

 

Факт: Фондацията няма отношение и не носи отговорност за осигуряване безопасността на участниците и публиката на културните събития, които  ще се ситуират (евентуално) между старите тютюневи складове.

Въпрос: Как така собствениците на тютюневите складове хем нямат представа каква култура някой иска да прави тук, хем носят отговорност за публиката на културните събития?

“Пловдив 2019” събира собствениците от Тютюневия град

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Факт: Иван Тотев бе категоричен: По никакъв начин не мога да си помисля, че ще сменям главния архитект Румен Русев. Дори ще му „набия канчето“, ако смята да си тръгва.

Въпрос: Защо кметът твърди, че главният архитект няма вина за срутването на склада на ул."Одрин", а прокуратурата го привлича като основен обвиняем?

Тотев: Без оставки заради тютюневия склад, Русев остава гл. архитект

Прокуратурата повдигна обвинение на главния архитект на Пловдив за събарянето на Тютюневия склад

 

Факт: Според експертите в Пловдив 2019 “тютюневите складове са огромни по площ и могат да се реконструират много по-трудно и с много пари, за да се превърнат в арт пространство”

Въпрос: Как е планирано финансирането на идеята (по принцип) за превръщането им в арт пространство? Имало ли е среща между представители на Фондацията и собствениците и какво е било решено на нея?

 

Факт: На министър Рашидов много често му се налага да прави проверки в Пловдив.

Въпрос: А не е ли време да каже за какво точно става въпрос и кой има интерес от срутвания, пожари, живи вериги, флашмобове и др. “културни събития”, които разчитат на широкия медиен отзвук (и успешно го получават)?

Рашидов разпореди спешна проверка за опожарените тютюневи складове

 

Факт: Наложителни са промени в Закона за културното наследство.

Въпрос: Кметът на Пловдив и министърът на културата на едно мнение ли са всъщност?

Община Пловдив с предложения за промени в Закона за културното наследство

Рашидов иска промени в Закона за културното наследство

 

Факт: Иван Тотев: Проектът за Тютюневия град за 2019-а година остава в сила. Всички проектни предложения за тази зона ще бъдат разглеждани и коментирани от Община Пловдив и ще получат съответното финансиране.

Въпрос: Как точно?

Опожарените тютюневи складове в Пловдив са частна собственост, Рашидов настоява за солени глоби

 

Факт: Главният прокурор Цацаров също пристига лично в Пловдив заради пожарa в т.нар. Тютюнев град

Въпрос: А дали, ако прокуратурата в действителност имаше абсолютно “неопровержими” доказателства за Подпалвача, Цацаров ще иска среща с всички разследващи органи?

Обвиниха клошар за палежа на тютюневите складове в Пловдив

 

Факт: Иван Тотев: „Няма подадени инвестиционни намерения от страна на собствениците на изгорелите складове за евентуални строителни действия“

Въпрос: А дали определени среди не гонят точно тази цел – никой да не иска да инвестира в каузата “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”, пожарната джентрификация да убие мерака и за мечтания краудфъндинг?”

http://darikradio.bg/totev-zapodozra-celenasochena-ataka-srestu-obstinata-zaradi-kazusa-s-tutunevia-sklad.html#parent=search

 

Факт: Всички искат да спасяват паметниците на културата

Въпрос: А кои точно тютюневи складове са паметници на културата?

Министерството се произнесе: Тютюневият склад е паметник на културата

Тютюневият склад в Пловдив не е паметник на културата, категоричен е кметът

Какво ще стане с Тютюневия град, изчезнал сред пламъците?

Собствениците на един от изгорелите тютюневи складове искат пълно разследване по случая

 

Всичко случващо се през последните месеци не е актив нито за управляващите, нито за собствениците на складовете, нито за отделните “групировки” в Пловдив 2019, нито за тези, които заради личната си война, съсипват Пловдив, и най-малко за Министерството на културата и Инспектората за опазване на културното наследство (които трябва да инспектират първо паметниците на културата, стопанисвани от държавата и да се самоглобят на момента).

И в крайна сметка, ако (очаквано) продължава да се поддържа версията, че клошарът е подпалил складовете умишлено, остава въпросът: Кой му плати и дали ще се намерят очевидци на този престъпен акт, защото репортер на национална телевизия вече убедително твърди, че прокуратурата разполага с “неопровержими доказателства”?

Ще почакаме още 72 часа…

A дотогава дали и прокурорите да не прочетат Концепцията, защото част от отговора, който търсят, може да се съдържа някъде между редовете на водещата за пловдивската Култура книга?

Макар да са признати паметници на културата, всички те (тютюневите складове) са частна собственост, което е и причината за неясното им бъдеще. Това е често срещан проблем в повечето посткомунистически държави. Проектът ще търси артистични механизми не само да привлече вниманието към този конкретен проблем, но и да подчертае сблъсъка между архитектурното наследство и икономическите интереси в града – важна тема за много европейски градове.