Тормозът от ало-измамниците влошава здравето на възрастните хора
Тормозът от ало-измамниците влошава здравето на възрастните хора / снимка: Thinkstock/Getty Images

Обажданията на телефонни измамници могат да повлияят сериозно на здравословното състояние на българите дори да са неуспешни. Тормозът, който се налага върху възрастни хора, повишава предпоставките за инсулт и инфаркт, напомнят лекари, отбелязва БНТ.

Хванаха двама от най-големите телефонни измамници в страната

От няколко години телефонните измамници тормозят особено възрастните хора. Дори когато не успеят ги да подлъжат да им дадат парите си, все пак обажданията им ги стресират.

"Човек е под силен стрес. То в момента може да не му се отрази. Но във времето рано или късно води до чисто физиологична реакция. Рязко покачване на кръвното, ускорен пулс, изпотяване. Това са възрастни хора с лабилна психика, лабилна нервна система", казва общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов.

Една от десет телефонни измами се разкрива, искат по-тежки наказания

Според него здравословните последици от обажданията на телефонните измамници могат да доведат и до фатален край: "Ускореният пулс също може да доведе до инфаркт - директно. Тоест самата новина, още преди да се опомни, може да се строполи и да падне. Особено след като се разбира, че всъщност са били излъгани. Една от моите пациентки така загина преди две или три години".

"Муле" на телефонни измамници се разкая за участието си в схемите (ВИДЕО)

Сюжетите на телефонните измами са най-различни - за несъществуващи здравословни проблеми на роднини, кредити, обири, катастрофи. Според прокуратурата ало-измамниците са отмъкнали над 8 милиона лева за четири години. Полицията съветва хората при такива случаи да са по-спокойни и когато получат подобно телефонно обаждане, да запазят самообладание, да се свържат с близките си и да сигнализират органите на реда.