Една от десет телефонни измами се разкрива, прокуратурата иска по-тежки наказания
Една от десет телефонни измами се разкрива, прокуратурата иска по-тежки наказания / ThinkStock/Getty Images

Прокуратурата предлага да се въведат по-тежки наказания за телефонните измами, съобщиха от държавното обвинение при представянето на изследване на аналитичния отдел на Върховната касационна прокуратура.

Според изследването, което обхваща периода 2011-2015 г., регистрираните телефонни измами се увеличават, едва една на всеки десет се разкрива, а извършителите не получават присъди по-големи от пет години лишаване от свобода. Въпреки, че броят на осъдените нараства всяка година, повечето от наложените наказания са условни присъди.

Телефонните измами с нов сценарий, „ужилиха" жена с 5000 евро

Ръководителят на аналитичния отдел на ВКП Сава Петров коментира, че масово при обвиненията се използва основния състав на престъплението измама. По думите му това означава, че не се намират никакви утежняващи признаци, а наказанието "лишаване от свобода" за това престъпление няма долен праг и се позволява заместването му с по-леко наказание като "пробация". От прокуратурата предлагат да се въведе квалифициращ признак на престъплението, което да позволява по-тежки наказания за телефонните измами.

Телефонните измамници все по-често въвличат и "полицаи" в схемите

Данните от изследването ще бъдат изпратени до законодателната власт, каза говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Тя добави, че сред предложенията на държавното обвинение са и по-тежки наказания, ако деянието е извършено от хора, действащи по поръчение на организирана престъпна група, в Закона за електронните съобщения да се въведе лимит на предплатените СИМ-карти и да се увеличи срокът, в който операторите са длъжни да пазят данните за трафика.

По време на едно от разследвания е било установено, че замесен в телефонни измами в Добричко има на свое име 80 хиляди сим карти, каза Сава Петров. Според изследването телефонните измамници правят от няколко стотин до 1000 обаждания на ден. Дори малък процент от адресатите да се вържат, това дава немалък шанс за успех на измамата, каза Петров.

Борят телефонните измами с предупредителни листовки и информационни срещи

Телефонните измами се извършват предимно от безработни мъже от ромски произход, с основно или без образование и живеещи в областите Велико Търново, Плевен и Русе, сочат данните на изследването. Пострадалите са предимно възрастни жители на градовете. Повечето от жертвите са жени, а измамниците разчитат основно на стремежа да се помогне на пострадали роднини със застрашено здравословно състояние.

Източник: БТА