Бивш шеф на ЦРУ твърди, че Тръмп е руски агент, който не си дава сметка за това
Бивш шеф на ЦРУ твърди, че Тръмп е руски агент, който не си дава сметка за това / БГНЕС, архив

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп е "агент на Руската Федерация, без да си дава сметка за това", казва в коментарна статия във в. "Ню Йорк таймс" бившият началник на ЦРУ Майкъл Морел, предаде Франс прес.

Тръмп отговори остро на ексшефа на ЦРУ

В статията Морел казва и поради какви причини ще гласува на президентските избори на 8 ноември за кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън. Морел критикува остро Тръмп, изтъквайки, че той не само не е квалифициран за президентския пост, но и може дори да представлява риск за националната сигурност на САЩ.

Ние от света на разузнаването, бихме казали, че руският президент Владимир Путин е вербувал Тръмп за агент на Руската Федерация, без той да си дава сметка за това, пише Морел, който е прекарал 33 години в ЦРУ.

Тръмп смята, че Путин го уважава

Морел припомня, че Путин е бил агент на руското разузнаване, имащ опит в напипването на слабите места у мишените си. Той знае и как да използва най-добре тези слаби места. Така например по време на първичните избори на републиканците Путин е отправял комплименти към Тръмп и последният е реагирал така, както е предвидил Путин, пише Морел.

Той напомня, че Тръмп нарече руския президент велик лидер и че призова руските разузнавателни служби да шпионират Клинтън. Тръмп дори постави под въпрос американския ангажимент в НАТО в случай на руска агресия срещу балтийска държава, припомня Морел.

Бившият шеф на ЦРУ обвинява още Тръмп, че е подкопал сигурността в страната, като е призовал за забрана на влизането на мюсюлмани в САЩ. Това засили риториката в пропагандата на джихадистите, които твърдят, че борбата с тероризма е в действителност война срещу исляма, смята Морел.

Ако бъде избран за президент на САЩ, Тръмп ще обмисли съюз с Русия за борба с ИД

В статията във в. "Ню Йорк таймс" Морел казва, че ще подкрепи Хилари Клинтън, защото вярва, че тя ще знае как да изпълни най-важната задача на президента - гарантирането на сигурността на страната. Морел припомня, че Клинтън е била една от най-пламенните защитнички на специалната операция, при която беше ликвидиран Осама бин Ладен.

От многобройните си заседания, на които е присъствал заедно с Клинтън в качеството й на държавен секретар по време на първия мандат на Обама, Морел си спомня, че тя винаги е познавала добре дискутираните въпроси, задавала е точните въпроси и е променяла мнението си, когато са й представяли правилните аргументи.

Източник: БТА