Тръмп отговори остро на ексшефа на ЦРУ
Тръмп отговори остро на ексшефа на ЦРУ / БГНЕС, архив

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп обвини бившия шеф на ЦРУ Майкъл Морел, че е действал по заповед на Белия дом, когато го нарече „неволен агент на Русия".

„Домашният сървър на Клинтън, за който тя лъга американците, беше огромен риск за националната сигурност, така че не е чудно, че кампанията й активира още една пешка на Обама-Клинтън, не независим човек, защото той щеше да се опита да промени темата на разговора", се казва в изявление на Тръмп във Фейсбук, цитирано от БГНЕС.

Бивш шеф на ЦРУ твърди, че Тръмп е руски агент, който не си дава сметка за това

Бизнесменът имаше предвид скандала около електронната кореспонденция на Клинтън в качеството й на държавен секретар, която се е пазела на личен сървър и е била уязвима за хакери.

Бившият ръководител на Централното разузнавателно управление на САЩ Макъл Морел в статия във в. „Ню Йорк таймс" написа, че „господин Путин е направил господин Тръмп неволен агент на Руската федерация".

Според Морел Тръмп е заплаха за националната сигурност.

Подобни изказвания по адрес на Тръмп се появяваха многократно. В края на юли щабът на Клинтън обвини Тръмп, че му помагат руски хакери, заподозрени за атаката срещу сървъра на Демократическата партия. Тръмп реагира като предложи на руските хакери да намерят и оповестят десетките хиляди електронни писма, изчезнали от личния сървър на Клинтън в качеството й на държавен секретар.

Демократите заявиха също, че Тръмп насърчава шпионажа от страна на други държави и дори го обвиниха в държавна измяна.

Самият Тръмп заяви, че обръщението му към Русия е било саркастична шега.