Антониу Гутериш ли е следващият генерален секретар на ООН?
Антониу Гутериш ли е следващият генерален секретар на ООН? / Guliver/Getty Images

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш може да стане деветият генерален секретар на ООН на второто тайно гласуване в Съвета за сигурност в петък, заявиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Въпреки че кандидатките за първата жена ръководител на световната организация изглежда са загубили позиции, други дипломати смятат, че е твърде рано да се каже кой ще замени Бан Ки-мун на поста генерален секретар в края на годината, отбелязва Ройтерс.

Антониу Гутериш води в битката за поста генерален секретар на ООН

За поста се състезават 12 кандидати - шестима мъже и шест жени. "Жалко, че няма жена на първо или второ място" при първото гласуване, каза постоянният представител на Украйна в ООН Володимир Йелченко, чиято страна в момента е член на Съвета за сигурност.

"Не бих изключила възможността жена да стане следващият генерален секретар", каза все пак постоянният представител на Колумбия Мария Емма Мехия.

15-членният Съвет за сигурност ще има по една бюлетина на кандидат, в която ще се отбелязва подкрепа, отхвърляне или без мнение. При първото гласуване на 21 юли Гутериш получи 12 подкрепи и три без мнение, изпреварвайки бившия словенски президент Данило Тюрк, който е с 11 подкрепи, две отхвърляния и две без мнение.

Ирина Бокова получи 9 гласа "за" в гласуването за нов лидер на ООН

"Показателно е, че Русия е без мнение за Гутериш. Ако и на второто гласуване той не получи отхвърляния, мисля, че това му дава големи шансове да стане следващият генерален секретар", заяви пожелал анонимност дипломат от Съвета.

На въпрос в петък дали страната му би отхвърлила Гутериш, постоянният представител на Русия Виталий Чуркин отвърна усмихнато: "Че защо? Той е толкова добър човек", припомня Ройтерс.

Чуркин обаче добави, че дипломатите не трябва да правят прибързани изводи за перспективите на Гутериш, който до миналата година ръководеше агенцията на ООН за бежанците. "Моето усещане е, че нещата няма да се решат в петък", заяви Чуркин.

Русия смята за свой приоритет избирането на източноевропеец начело на ООН

Съветът за сигурност ще продължи да организира тайни гласувания, докато се постигне консенсус за един кандидат. Дипломати казаха, че целта е да се препоръча кандидат на 193-членното Общо събрание на ООН за избиране през септември или октомври.

"Мисля, че докъм третото или четвъртото гласуване нещата ще станат малко по-ясни", каза постоянният представител на Ангола Исмаел Гаспар Мартинс, чиято страна е непостоянен член на Съвета за сигурност.

В крайна сметка петте постоянни членки на Съвета - САЩ, Китай, Русия, Франция и Великобритания - трябва да се обединят около един кандидат.

Източник: БТА