Ирина Бокова получи 9 гласа за в гласуването за нов лидер на ООН
Ирина Бокова получи 9 гласа за в гласуването за нов лидер на ООН / Guliver/Getty Images
Ирина Бокова получи 9 гласа "за" в гласуването за нов лидер на ООН
88626
Ирина Бокова получи 9 гласа "за" в гласуването за нов лидер на ООН
Ирина Бокова получи 9 гласа "за" в гласуването за нов лидер на ООН
  • Ирина Бокова получи 9 гласа "за" в гласуването за нов лидер на ООН
  • Ирина Бокова получи 9 гласа "за" в гласуването за нов лидер на ООН

Българският кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова е на трето място след тайното гласуване в Съвета за сигурност към организацията, което се проведе вчера. Бокова е събрала 9 от общо 15 гласа в подкрепа за кандидатурата си. Първото място в тайния вот заема бившият португалски премиер Антониу Гутериш, а на втора позиция се нарежда бившият президент на Словения Данило Тюрк.

Антониу Гутериш води в битката за поста генерален секретар на ООН

Четирима оглавиха надпреварата за генерален секретар на ООН, след тайното гласуване, което се проведе вчера между 15-е страни-членки на Съвета за сигурност. По всяка вероятност борбата за поста на Бан Ки Мун, чийто втори мандат изтича в края на годината, ще бъде между българския кандидат Ирина Бокова, бившия премиер на Португалия Антониу Гутериш, бившия президент на Словения Данило Тюрк и сръбския кандидат Вук Йеремич.

По време на първия таен вот вчера, 15-е членове на Съвета за сигурност дадоха оценки на кандидатите, като можеха да избират между „окуражавам", „не окуражавам", „нямам мнение". Бокова е получила 9 положителни оценки, а Антониу Гутериш и Данило Тюрк съответно 12 и 11.

ООН се събра за първото тайно гласуване за нов генерален секретар

Ирина Бокова е в челната тройка и е първа сред жените кандидати, единствена жена от Източна Европа. Широко лансираната теза, че постът трябва да се заеме от жена, по същество дава основание на анализаторите да определят Бокова като човека, който ще оглави ООН. С най-лоши резултати от тайното гласуване са външният министър на Черна гора Игор Лукчиш, кандидатката от Коста Рика Кристиана Фигерес, на Молдова - Наталия Герман и бившата външна министърка на Хърватия Весна Пусич. Това означава, че те би трябвало да отпаднат от надпреварата, като се откажат от нея сами.

Тайното гласуване имаше за цел да започне процеса по отсяване на кандидатите. Второто тайно гласуване вероятно ще се състои на 29 юли, посочват някои световни информационни агенции.