Чуркин: Русия смята за свой приоритет избирането на източноевропеец начело на ООН
Чуркин: Русия смята за свой приоритет избирането на източноевропеец начело на ООН / снимка: БГНЕС, архив

Русия смята за приоритетна задача назначаването на представител на Източна Европа за следващ генерален секретар на ООН, но вижда и други добри кандидати за този пост от други региони. Това заяви вчера постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС.

"Това е приоритет", заяви дипломатът в отговор на журналистически въпрос доколко е важно за Русия избирането на източноевропеец за генерален секретар. По думите на Чуркин Москва винаги е била привърженик на тази позиция. "Но има и други добри кандидати от други региони", добави той.

Постът на генерален секретар на ООН, който от 2007 г. е заеман от южнокорееца Бан Ки-мун, става вакантен на 1 януари. До момента за поста претендират 12 души, сред които бивши държавни глава и министри на външните работи.

Антониу Гутериш води в битката за поста генерален секретар на ООН

На 21 юли 15-членният Съвет за сигурност на ООН проведе първото предварително гласуване по списъка на кандидатите за висшия пост в организацията, при което на първо място се нареди португалският експремиер и бивш върховен комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш. Той получи 12 гласа "за" и нито един "против".

В челната тройка влязоха също бившият президент на Словения Данило Тюрк и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Ирина Бокова получи 9 гласа "за" в гласуването за нов лидер на ООН

Според някои дипломати и наблюдатели, ако в хода на следващото предварително гласуване в рамките на процедурата за избор в петък никой не се обяви против Гутериш, въпросът с назначаването му практически ще бъде решен, отбелязва ТАСС.

Чуркин призова да не се правят преждевременни изводи от резултатите от първото гласуване. "Смятам, че процесът /на избиране на генерален секретар/ ще отнеме известно време. Той няма да бъде решен в петък. Това е вътрешното ми чувство", отбелязва руският постоянен представител. При това той не съобщи, че смята да гласува против Гутериш. "Защо да го правя? Той е такъв добър човек", каза дипломатът.

Какви са шансовете на Бокова да оглави ООН?

Закритите гласувания в Съвета за сигурност ще продължат, докато някой от кандидатите получи подкрепата на всичките 15 членове. След това ще се състои официално, открито гласуване и името на победителя ще бъде предложено за утвърждаване в Общото събрание на ООН.

Източник: БТА