Прокуратурата протестира пускането на 7 от обвинените за радикален ислям
Прокуратурата протестира пускането на 7 от обвинените за радикален ислям / DarikNews.bg, архив

Окръжната прокуратура в Пазарджик внесе протест срещу определението на съда за изменение на мерките за неотклонение от „задържане под стража" в „домашен арест" спрямо седем от обвиняемите по мегаделото за радикален ислям. Ангел Симов-Айри, Светослав Манчев-Зекерия, Ерджан Смаил, Рангел Илиев-Малкия Ремзи, Александър Иванов-Банго, Орхан Бързак и Ненко Щерев-Яшко получиха по-леки мерки на 14 юли, а искането на главния обвиняем - Ахмед Муса Ахмед, бе отхвърлено.

У нас има почва за радикален ислям, смята главният прокурор

Прокуратурата мотивира протеста си с продължаващата реална опасност подсъдимите да се укрият, тъй като имат финансова възможност - често пътуват зад граница и имат познанства и връзки с единомишленици в Австрия и Германия. Освен това определената от съда мярка „домашен арест" трудно ще бъде контролирана в ромската махала на гр. Пазарджик от полицейските служители. В протеста е посочено, че подсъдимите продължават да посещават ислямски сайтове дори в затвора, за което сочат представени по делото от ДАНС справки, изискани от наблюдаващия прокурор.

Основните рискове за радикален ислям в България са в маргиналните групи

Иззетите от задържаните при претърсванията в затворническите килии мобилни телефони са собственост на Ангел Симов, Рангел Илиев и Йосиф Минчев и в тях се съдържат снимки с джихадистки характер на турски език, както и данни за посещение на сайтове и видеоканали, пропагандиращи идеите на ислямски бойци и идеолози.

Радикалният ислям на крачка да влезе в Наказателния кодекс

Обвинителният акт срещу подсъдимите бе внесен на 1 юли 2015 г. срещу 14 души за проповядване на омраза на религиозна основа и пропагандиране за война.