Радикалният ислям на крачка да влезе в Наказателния кодекс
Радикалният ислям на крачка да влезе в Наказателния кодекс / БГНЕС, архив
Радикалният ислям на крачка да влезе в Наказателния кодекс
87946
Радикалният ислям на крачка да влезе в Наказателния кодекс
Радикалният ислям на крачка да влезе в Наказателния кодекс
  • Радикалният ислям на крачка да влезе в Наказателния кодекс
  • Радикалният ислям на крачка да влезе в Наказателния кодекс

В Наказателния кодекс да се запише, че проповядването на радикален ислям е криминално деяние. Това предложение на Патриотичния фронт скара депутатите, но в крайна сметка беше прието на първо четене.

В момента в Наказателния кодекс е криминализирането само на проповядване на "недемократична идеология". Идеята е за радикален ислям да се смята агитирането за създаване на Ислямска държава, за налагане на законите на Шериата над светските, за джихад срещу немюсюлманите, както и подкрепата и набирането на последователи на терористични организации.

"Ние се опитваме да определим понятието радикален ислям и да го криминализираме чрез Наказателния кодекс, за да могат правораздавателните органи в България да имат основата, на която по-ефективно да водят борба с тези прояви", заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Главното мюфтийство направило джамия „развъдник на политически ислям"

"Факт е, че България е на границата между християнския и ислямския свят. Факт е, че последните повече от 20 години на територията на България се опитват да се пробват най-различни по форма на граждански организации, които се финансират от определени петролни монархии, които точно това пропагандират", коментира още Каракачанов.

Гласувайте за този закон, призова Магдалена Ташева от Атака.

"Има една поговорка, която казва, че по-доброто е враг на доброто. Винаги ако нещо е добро, може да стане още по-добро. Дайте вашите забележки, вашите корекции. Нека с пиличката да направим този текст перфектен, но му дайте път, защото малко време остана, преди България да бъде залята от носителите на тази радикална мракобесна, античовешка идеология", допълни тя.

Евродепутат: В България борбата срещу радикализацията вече е на дневен ред

"Защо този закон не е насочен към радикалните религиозни идеологии изобщо? Моля да ми отговорят авторите. България има над 100 религиозни общности като официално регистрирани. Някои от тях са крайно радикални, дори са нанесли повече щети на българското общество, отколкото исляма. Защото някои колеги имат желание и намерение да поддържат антиислямиския тон", каза Алиосман Имамов от ДПС.

"Аз не знам каква наглост имате, за да излезете тук и да говорите за обсъждане на политически цели за един съвсем изчистен текст в този законопроект?! В края на краищата джамията в Пазарджик не беше ли припозната и одобрена от Главното мюфтийство, или то не е знаело, че се извършва прораганда", коментира другият съпредседател на фронта Валери Симеонов.