Спор във Франция за мерките за сигурност в Ница в нощта на атентата
Спор във Франция за мерките за сигурност в Ница в нощта на атентата / БГНЕС, архив

Само една полицейска кола е била разположена на входа на крайбрежния булевард в Ница, където на 14 юли нападател прегази с камион 84 души - атака, за която отговорност пое Ислямска държава, пише френският в. "Либерасион".

Според изданието, което се позовава на полицейски източник, прегледал кадри от охранителни камери, само една полицейска кола - тази на общинската полиция - е препречвала входа на булеварда, на мястото, на което той от транспортна артерия се превръща в пешеходна алея.

Оланд призова французите да се включат в резервите на силите за сигурност

Нито един член на националната полиция не е бил там във вечерта на 14 юли, когато стана атаката, пише още вестникът, като се позовава на очевидец. Изданието припомня, че в 20,30 ч. полицаите от националната полиция, които са били поставени на този пропускателен пункт, са били сменени от общински полицаи.

Атентаторът от Ница набелязал предварително мястото на атаката

По повод на тези информации френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов каза, че националната полиция е обезопасявала входа на зоната, на която се провеждало събитието на 14 юли - масово тържество по повод националния празник. Две полицейски коли са били разположени покрай зоната, а шестима агенти от националната полиция са били на мястото и дори са се намесили първи, когато започнала атаката на мъжа с камиона.

Той припомни, че смяната на националните полицаи с общински на входа на алеята, за което пише "Либерасион", е станала в съответствие с плановете за гарантиране на сигурността за тази вечер. Казньов каза още, че полицейската кола на входа на крайбрежния булевард е била там, за да отклонява движението и да осъществява "визуален контрол".

Атентаторът от Ница бил вербуван за каузата на ислямизма дни преди атаката?

Вчера френският премиер Манюел Валс каза, че мерките за сигурност в Ница са били координирани и валидирани от кметството. Кметът на Ница Филип Прадал и неговият предшественик Кристиян Етрози казаха, че това са лъжи. Те заявиха, че Валс е имал предвид подготвителни заседания относно мерките за сигурност в Ница. На тях префектурата, която отговаря за сигурността, събира службите, имащи отношение към въпроса и дава напътствия.

Нападателят от Ница бил поклонник на секса и наркотиците

Министерството на вътрешните работи каза в отговор на изявленията на Прадал и Етрози, че мерките за сигурност в Ница, в които се е включила националната полиция, са отговаряли напълно на договореното по време на подготвителните събрания в префектурата и кметството на Ница.

Източник: БТА