Атентаторът от Ница бил вербуван за каузата на ислямизма дни преди атаката?
Атентаторът от Ница бил вербуван за каузата на ислямизма дни преди атаката? / БГНЕС, архив

Чичото на атентатора от Ница, който отне живота на 84 души миналата седмица, каза, че племенникът му е бил привлечен към радикалния ислям едва преди две седмици от алжирски член на "Ислямска държава", предаде АП.

ИД пое отговорност за атаката, извършена в деня на френския национален празник. По-рано днес френският вътрешен министър Бернар Казньов каза, че засега следователите не са открили информацияа, която да сочи, че Мохамед Булел е бил свързан с някаква терористична група.

Ислямска държава пое отговорност за кървавия атентат в Ница

Чичото на Булел - Садок Булел, заяви пред АП, че племенникът му не се е молел, не е ходел в джамия и е ядял свинско. Имал обаче проблеми със съпругата си и това го направило лесна плячка в психическо отношение за вербуване за каузата на радикалния ислям. Вербувал го алжирски член на ИД.

Засега френски официални представители не потвърждават разкритията на Садок Булел и припомнят само, че разследването продължава.

Не са установени връзки между атентатора от Ница и терористични мрежи

Няма доказателства за момента, че нападателят от Ница е бил пряко свързан с групировката "Ислямска държава", заяви прокурорът на Париж Франсоа Моленс, цитиран от световните агенции. Извършено от Булел престъпление обаче е било предумишлено, каза прокурорът.

Часове преди атаката терористът от Ница писал на семейството си, че е щастлив

В последно време Булел е проявявал интерес към радикалния ислям. В интернет често търсел информации за радикални ислямски движения - пропагандни материали на "Ислямска държава", информация за нападението в гейклуб Орландо и за нападението срещу полицаи в Далас.

Булел казал неотдавна на свои близки, че си е пуснал брада по религиозни причини и че не може да разбере защо "Ислямска държава" да няма право на своя територия. Моленс съобщи още, че вече са разпознати телата на 71 от общо 84-те жертви на атентата в Ница.

Източник: БТА