Путин и Ердоган обмислят среща през август
Путин и Ердоган обмислят среща през август / Guliver/Getty Images

Руският президент Владимир Путин разговаря по телефона с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС. Разговорът се е състоял по инициатива на руската страна, посочи пресслужбата.

Във връзка с опита за насилствено сваляне на демократично избраните власти в Турция Владимир Путин изтъкна принципната позиция на Русия, че в една държава категорично не трябва да се допускат антиконституционни действия и насилие.

Ердоган се закани да прочисти "вируса" от всички институции

На Ердоган са били предадени съболезнования по повод многобройните жертви както сред гражданите, така и сред служителите на правоохранителните органи, които се изправиха срещу заговорниците. Путин е пожелал скорошно възстановяване на устойчивия конституционен ред и стабилност в Турция, се казва в изявлението на Кремъл.

Путин и Ердоган са обсъдили и проблема, свързан с безопасността на руските туристи в Турция.

Руският президент е отбелязал, че след свалянето на ограничителните мерки (от страна на Русия) броят на руските туристи в Турция значително се е увеличил. Той е изразил надежда, че при сегашните сложни условия турската страна ще може максимално да осигури тяхната безопасност, е посочено още в изявлението. Ердоган е подчертал, че ще бъдат предприети всички необходими стъпки в тази насока.

Защо Ердоган и Путин заровиха томахавката?

Двамата президенти са обсъдили още и възможността за двустранна среща през август,  съобщи още пред РИА Новости говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Анкара се надява, че двамата лидери ще се срещнат в началото на август, съобщи източник от турското президентство, цитиран от телевизия НТВ.

Руските издания се вълнуват за сближаването между Анкара и Москва

След телефонния разговор на двамата президенти е била постигната договорка за двустранна среща през първата седмица на август, информира турската телевизия. Не се съобщава мястото на планираната среща.

Източник: БТА