Руските издания се вълнуват за сближаването между Анкара и Москва
Руските издания се вълнуват за сближаването между Анкара и Москва / Thinkstock/Getty Images

Руският вестник "Известия" отделя внимание на новината за договорената лична среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския държавен глава Владимир Путин, която ще се състои по време на лидерския форум на Г-20 в китайския град Ханчжоу.

Ердоган и Путин съживяват отношенията между Турция и Русия

Изданието припомня, че вчера двамата президенти разговаряха по телефона за пръв път от миналия ноември, когато турската авиация свали руски самолет, участвал в антитерористичната операция на Москва в Сирия, и Русия предприе ред антитурски санкции. Путин и Ердоган се договориха вчера да започнат нормализация на двустранните отношения, подчертава вестникът и отбелязва, че разговорът се е състоял след поднесените от Ердоган извинения за ноемврийския инцидент.

В телефонен разговор с Ердоган по-късно вчера президентът на САЩ Барак "Обама похвали Ердоган за нормализирането на отношенията с Русия", посочва "Лента".

"Росийская газета" насочва вниманието на читателите си към изявлението на Путин, направено на заседание на кабинета, че правителството трябва да започне нормализация на търговско-икономическите връзки с Турция като цяло и на новината за вдигането на руските санкции срещу Турция.

Според вицепремиера Дмитрий Козак Москва ще вдигне санкциите от турските строителни компании "до една-две седмици". По думите на зам.-министър-председателя Аркадий Дворкович решения за отмяна на хранителното ембарго и забраната върху чартърните полети до Турция ще бъдат взети" в най-близките дни", пише "Комерсант".

"Владимир Путин откри туристическия сезон в Турция", като нареди да бъдат премахнати ограниченията за посещения на руски туристи в съседната страна, пише вестникът в друг материал.

Американският президент похвали Ердоган за действията му към Израел и Русия

"Турция - най-популярната до миналата година дестинация в организирания туризъм, отново ще стане достъпна за жителите на Русия. Мораториумът върху продажбите на екскурзии можеше да означава за туроператорите 2 милиарда долара пропуснати печалби, а за хотелиерите в Анталия - загуба на 90 процента от руските летовници. Според туроператори подновеното сътрудничество ще спре стремително растящия туристически поток към временните алтернативи на Турция - Тунис, Гърция и Кипър", се казва в статията.

"Ол инклузив се завръща" е заглавието на руския в. "Труд".

Извиненията на Ердоган и очакваното сближаване между Москва и Анкара може да се отразят положително на конфликта в Сирия, смята сирийският политолог Талеб Зайфа, говорил пред "Известия". "Руската дипломация неведнъж е изтъквала, че сирийско-турската граница трябва да се затвори, за да не проникват в Сирия терористите и да бъдат спрени потоците от оръжия и различни видове помощ за тях", казва Зайфа. Според него атентатът на истанбулското летище също може да стимулира Ердоган към промяна в курса.

"Наред с други страни от региона и Европа Турция до последно време бе инструмент в ръцете на САЩ и пращаше терористи в Сирия, осъществявайки фактически американски планове. Сега обаче питомците на Анкара действат против нея", а междувременно се засилват позициите на Кюрдската работническа партия (ПКК) и на сирийските демократични сили. "Може би всичко това ще накара Ердоган поне частично да преразгледа политиката си спрямо Сирия", предполага аналитикът.

Ердоган се извини на Путин за свалянето на руския самолет

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия и Турция ще подновят дейността по сирийското уреждане. В петък Лавров се кани да обсъди въпроса в Сочи с турския си колега Мевлют Чавушоглу, пише "Ведомости".

Вестникът припомня съобщения в руските медии за различни трактовки на писмото, изпратено от турския лидер на Владимир Путин. "Ердоган изрази съболезнования към семейството на загиналия летец и се извини именно за неговата смърт, а не за сваления изтребител - той никога няма да поднесе извинения за самия инцидент", коментира Александър Шумилин от Центъра за анализ на близкоизточните конфликти в руския Институт за САЩ и Канада. Той обаче допуска, че Русия е направила "отстъпки за Сирия в замяна срещу извиненията на Турция".

"В официално съобщение за турците Ердоган потвърди, че е изразил дълбоко съжаление във връзка с инцидента в небето и с гибелта на летеца. Президентът на Турция естествено не е искал дискусии - повечето турци са убедени, че руският изтребител е нарушил въздушното ни пространство", казва Онур Ишчи от университета "Билкент" в Анкара.

Създаването на автономен или дори независим Кюрдистан в Сирия е недопустимо за Турция, подчертава Ишчи. "За Ердоган централизирана Сирия е по-изгодна от всяка форма на федерализация (в тази страна). Откакто САЩ дейно подкрепят и сирийските кюрди, и идеята за тяхно автономно формирование, за Анкара и Москва е по-лесно да намерят общ език и да направят взаимни отстъпки", казва турският учен.

Източник: БТА