Ердоган и Путин съживяват отношенията между Турция и Русия
Ердоган и Путин съживяват отношенията между Турция и Русия / БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин разговаряха по телефона и изразиха готовност да съживят двустранните отношения и да се борят заедно срещу тероризма, се посочва в съобщение на службата на Ердоган, цитирано от Ройтерс.

До телефонния разговор се стигна, след като Ердоган изрази съжаление в писмо до Путин в понеделник за свалянето от страна на Турция на руски военен самолет миналата година.

Ердоган се извини на Путин за свалянето на руския самолет

След разговора руският президент заръча на правителството да започне преговори с Турция за възстановяването на сътрудничеството в сферата на търговията и други области, предаде ТАСС.

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че по време на телефонния разговор президентите на Русия и Турция са се договорили да премахнат ограниченията за посещения в Турция на руски туристи.

След разговора с Ердоган Путин заяви, че след писмото на турския президент е било взето решение за нормализиране на отношенията с турските партньори. Пресслужбата на Кремъл съобщи още след разговора, че страните ще обсъдят възможността за организиране на двустранна среща.

Президентите на Русия и Турция се договориха да проучат възможността за двустранна среща в скоро време. Като цяло разговорът имаше делови, конструктивен характер и бе ориентиран към възстановяването на традиционно дружеския характер на многоплановото двустранно сътрудничество, се казва в съобщението на Кремъл.

Турски министър: Полагаме усилия за нормализиране на отношенията с Русия

Лидерите на двете страни също така се договориха министрите на външните работи на двете страни да се срещнат на 1 юли в Сочи на заседанието на Съвета на министрите на външните работи на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). На срещата ще бъде обсъдена както ситуацията в региона (с акцент върху Сирия), така и актуални въпроси, свързани с по-нататъшното развитие на руско-турските връзки.

В съобщението на Кремъл се казва, че по време на телефонния разговор руският лидер е заявил, че ще заръча на правителството да започне преговори със съответните турски ведомства за възстановяването на двустранното сътрудничество в търговско-икономическите и други сфери. По време на разговора е било отбелязано, че е желателно турското правителство да предприеме допълнителни стъпки, насочени за осигуряването на безопасността на руските граждани, намиращи се на територията на Турция. Руският държавен глава е посочил, че Ердоган е дал уверения, че турското ръководство ще направи всичко, което зависи от него, за осигуряването на безопасността на руските граждани в Турция.

Путин е отбелязал, че полученото от турския президент послание, в което е изразил съжаление заради трагичния инцидент с руския самолет Су-24, е създало предпоставки да бъде обърната "кризисната страница в двустранните отношения и да бъде започнат процесът за възобновяване на съвместната работа по международни и регионални проблеми, както и за развитието на всички сфери на руско-турските отношения".

Путин е изразил съболезнования на президента на Турция и на целия турски народ във връзка с тройния терористичен атентат на летище Ататюрк в Истанбул.

И двете страни са изтъкнали необходимостта от активизиране на международното сътрудничество в борбата с общата за всички терористична заплаха, посочи още пресслужбата на Кремъл.

Очаква се Ердоган и Путин да се срещнат по време на срещата на върха на Г-20 през септември.

Путин: Само Аллах знае защо Турция свали руския самолет

На 24 ноември миналата година турската бойна авиация свали на границата със Сирия руски боен самолет. При инцидента бяха убити един пилот и руски морски пехотинец от изпратения спасителен екип.

Самолетът СУ-24 е нарушил турското въздушно пространство, съобщи тогава премиерът Ахмет Давутоглу. Кремъл обаче заяви, че със сигурност знае, че самолетът Су-24 се е намирал над територията на Сирия.

Няколко дни по-късно руският президент Владимир Путин подписа указ за предприемане на специални икономически мерки срещу Турция.

Източник: БТА