Ердоган се закани заговорниците да платят висока цена за действията си
Ердоган се закани заговорниците да платят висока цена за действията си / Guliver/Getty Images
Обстановката в Турция обобщава кореспондентът на Дарик Нихал Йозерган
88511
Обстановката в Турция обобщава кореспондентът на Дарик Нихал Йозерган
  • Обстановката в Турция обобщава кореспондентът на Дарик Нихал Йозерган

Около 130 души са били арестувани миналата нощ след неуспешен опит за преврат срещу турското правителство, заяви министър-председателят Бинали Йълдъръм, цитиран от ДПА.

Група военни се опита да вземе властта в Турция, предизвиквайки яростен отговор от страна на Анкара, а при сблъсъците в столицата загинаха най-малко 60 цивилни и полицаи, предаде АФП.

Опит за военен преврат в Турция (ВИДЕО)

Ситуацията в Турция обаче остава неясна шест часа след обявяването на преврата. Продължават да се чуват спорадични стрелби в няколко квартала на Анкара и Истанбул, предаде АФП.

Турският генерален щаб вече е под контрола на проправителствените сили, но малка група от разбунтувалите се войници все още се съпротивлява, съобщава Ройтерс.

Генерал, застанал на страната на превратаджиите, е бил убит по думите на Йълдъръм, цитиран от телевизия Си Ен Ен - Тюрк, която спря за няколко часа емисията си, но след това излъчването бе възстановено.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза рано тази сутрин в телевизионно обръщение, че заговорниците ще платят висока цена за действията си и армията ще бъде изчистена от пучисти.

Стотици са арестувани след опита за преврат в Турция

Ердоган обвини живеещия в САЩ духовник Фетуллах Гюлен за опита за преврат. Самият Гюлен осъди насилието и каза, че властта трябва да бъде спечелена чрез свободни и честни избори, а не със сила.

Президентът долетя със самолет в Истанбул от Мармарис, където бил на почивка. Той твърди, че самолети на пучистите са бомбардирали хотела, в който е почивал, след като го е напуснал.

Ердоган: Отговорните за преврата ще бъдат наказани най-сурово

Турските власти наредиха да бъдат сваляни всички самолети, излитащи от базата в Ескишехир, която бе превзета от пучистите. "Нещата се подобряват с всеки изминал момент", каза премиерът Бинали Йълдъръм пред журналисти.

Полковник Мухарем Кьосе, бивш юристконсулт в армията, бе идентифициран като ключовата фигура зад опита за преврат.

Източник: БТА