Ердоган: Отговорните за преврата ще бъдат наказани най-сурово
Ердоган: Отговорните за преврата ще бъдат наказани най-сурово / Guliver/Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще остане с народа си и няма да ходи никъде, часове след опита за преврат срещу него, предаде Ройтерс. В турските въоръжени сили ще бъде извършено прочистване след предприетия опит за военен преврат, съобщиха информационните агенции, които цитират изказване на президента пред внушително множество негови привърженици на летището в Истанбул сред завръщането му в мегаполиса.

Нито една сила не е над народа и отговорните за бунта ще получат необходимия отговор, от която и институция да са, каза Ердоган.

Провал на военния преврат в Турция

Лицата, отговорни за опита за преврат, ще бъдат наказани най-сурово, заяви още той. По думите му опитът за преврат бил насочен против единството и с сплотеността на нацията, но е бил обречен.

Според Ердоган някои от военните са получили заповеди от Пенсилвания, където живее ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен.

Ердоган нарече опита за преврат "предателство" и "измяна на родината".

Ердоган заяви, че в началото на опита за преврат се е намирал на почивка в Мармарис. Той твърди, че самолети на пучистите са се опитали да бомбардират резиденцията, в която е почивал, след като я е напуснал.

Източник: БТА