Опитът за преврат в Турция е бил осуетен от правителствените сили, обявиха властите, но продължават да постъпват съобщения за боеве и експлозии в Анкара и Истанбул, предаде ДПА.

Тази сутрин военен самолет хвърли бомба край президентския дворец в Анкара, предаде АФП. Президентът Реджеп Тайип Ердоган се намира в Истанбул.

Ердоган се закани заговорниците да платят висока цена за действията си

"Опитът за преврат в Турция се провали. Правителството напълно контролира ситуацията", потвърди вицепремиерът Мехмет Шимшек в кратко интервю по телефона за американския телевизионен канал Си Ен Ен.

При събитията в Турция са загинали 60 души, а над 100 са били ранени. Мнозина въвлечени (в опита за преврат) военни бяха арестувани в Анкара, добави Шимшек.

Властите са арестували бригаден генерал във връзка с пуча, а полицията задържа войници, заели позиции по мостовете в Истанбул, съобщи ДПА.

Кой стои зад военния преврат в Турция?

Над 130 души бяха арестувани за опита за държавен преврат в Турция, съобщи Анадолската агенция, която цитира премиера Бинали Йълдъръм. Мухарем Кьосе, бивш юристконсулт в армията, бе идентифициран като ключовата фигура зад опита за преврат, предаде Анадолската агенция.

Според Ал Джазира в пуча са участвали 400-500 офицери с чинове полковник и подполковник. Йълдъръм съобщи, че е убит генерал, участвал в опита за преврат. Йълдъръм нареди да бъдат сваляни всички самолети, излитащи от базата в Ескишехир, която бе превзета от пучистите.

Турският премиер подчерта, че ситуацията е овладяна и че армията остава под контрола на началника си Хулуси Акар, който не е на страната на пучистите.

Според различни агенции нападението е извършено от привърженици на движението Хизмет на Фетхуллах Гюлен, обвинен в антиправителствена дейност. В разпространена по-рано декларация на организация, близка до Гюлен обаче се осъжда всяка военна намеса във вътрешната политика на Турция.

Ердоган: Отговорните за преврата ще бъдат наказани най-сурово

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви в интервю, че остава държавен глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Той кацна рано тази сутрин в Истанбул.

Турският президент каза, че нито една сила не е над народа и че отговорните за бунта ще получат необходимия отговор, от която и институция да са, предаде Ройтерс.

Опит за военен преврат в Турция (ВИДЕО)

В Турция тази нощ бе извършен опит за военен преврат. Върху сградата на парламента в Анкара бяха хвърлени две бомби. В сблъсъците загинаха най-малко 17 полицаи. Шестима цивилни загинаха при стрелба в Истанбул.

В петък вечерта турските въоръжени сили заявиха, че са взели властта в страната, за да опазят демократичния ред и човешките права. В изявление, изпратени по имейл и оповестено по турските телевизии, военните подчертаха, че всички външни отношения на Турция ще бъдат запазени и че върховенството на закона ще остане приоритет.