Турските въоръжени сили заявиха, че са взели властта в страната, за да опазят демократичния ред и човешките права, предаде Ройтерс. В изявление, изпратени по имейл и оповестено по турските телевизии, военните подчертаха, че всички външни отношения на Турция ще бъдат запазени и че върховенството на закона ще остане приоритет.

Ултиматумът на турската армия оповестен по националната им телевизия

По цялата територия на Турция бе обявен полицейски час и военно положение, съобщи телевизия ТРТ.

Турската национална телевизия ТРТ спря да излъчва, след като диктор прочете изявление на военните, че са взели властта в страната, съобщи Ройтерс.

Провал на военния преврат в Турция

Няколко часа по-късно стана ясно, че опитът за преврат в Турция е осуетен.

Опит за военен преврат в Турция (ВИДЕО)
netinfo

По-рано турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че група военни от турските въоръжени сили са се опитали да свали правителството и силите за сигурност са получили нареждане да "вземат необходимите мерки".

"Някои хора предприеха незаконни действия в нарушение на субординацията", заяви премиерът по частната телевизия Ен Ти Ви.

"Избраното от народа правителство остава на власт. Правителството ще си отиде само ако така поиска народът", изтъкна турският премиер. Той увери, че онези, които са се опитали да извършат военен преврат, "ще платят скъпо и прескъпо".

Появи се информация, че началникът на Генералния щаб на турските въоръжени сили Хулуси Акар е взет за заложник в сградата на щаба в Анкара, съобщи Франс прес.

Очевидци съобщиха, че се чува стрелба в турската столица, а над града прелитат бойни самолети и хеликоптери.

Малко по-рано местни медии съобщиха, че полицията е затворила за движение два моста над Босфора в Истанбул - Босфорският мост и мостът "Фатих Султан Мехмед", които свързват европейската с азиатската част на Истанбул.

Агенция Доган показа кадри на автомобили и автобуси, които са отклонявани от мостовете. Си Ен Ен Тюрк излъчи кадри на два военни автомобила и група войници, застанали на входа на единия от мостовете.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова хората да излязат на улиците, за да протестират срещу опита за преврат, предприет по думите му от малка група във въоръжените сили и обеща, че той ще получи необходимия отговор, предаде Ройтерс.