ФБР препоръча Хилари Клинтън да не бъде съдена за имейлите си
ФБР препоръча Хилари Клинтън да не бъде съдена за имейлите си / БГНЕС

ФБР препоръча Хилари Клинтън да не бъде давана под съд заради имейлите, които е пратила от частен сървър докато е била държавен секретар, но заяви, че тя и нейни служители са проявили "изключителна небрежност", предадоха световните агенции.

Няма да преследват Хилари Клинтън заради частния й имейл. Реакциите

На пресконференция директорът на ФБР Джеймс Коми заяви, че разследването е установило изключително небрежно отношение към боравенето с имейли от страна на Клинтън и на нейни служители и че най-малко 110 имейла са съдържали поверителна информация по времето, когато са били изпратени от частния й сървър.

Той обаче подчерта, че становището на ФБР е, че "никой разумен прокурор" не би повдигнал обвинения на Клинтън, която в събота бе изслушана от ФБР във Вашингтон на доброволно събеседване в продължение на три часа и половина, отбелязва Ройтерс.

Хилари Клинтън съжалявала, че не е ползвала служебен имейл

"Въпреки че окончателното решение по такива въпроси се взема от министерството на правосъдието, ние изразяваме становището си, че по този случай не е подходящо да се повдигат каквито и да било обвинения", заяви Коми.

Той обаче добави, че има "доказателства за потенциални нарушения на правилата за боравене с поверителна информация".

Хилари Клинтън е кандидат на Демократическата партия за президентските избори на 8 ноември, но кампанията й от месеци страда от аферата с частния й имейл сървър, който е ползвала за служебни цели докато е била държавен секретар от 2009 до 2013 г.

Клинтън говори над 3 часа със служители на ФБР

В петък министърът на правосъдието Лорета Линч увери, че ще приеме препоръките на ФБР и на прокурорите по разследването, като по този начин се опита да разсее подозрения за политическа намеса в този изключително деликатен случай, припомня АФП.

Линч е предмет на бурна полемика заради срещата й миналата седмица със съпруга на Хилари Клинтън - бившия президент Бил Клинтън. Този неин разговор бе определен като незаконна договорка от кандидата на Републиканската партия за президент Доналд Тръмп.

ФБР препоръча Хилари Клинтън да не бъде съдена за имейлите си
netinfo

Самолетът на Бил Клинтън в понеделник се озова до този на Лорета Линч на летището във Финикс, щата Аризона и бившият президент се качил в самолета на министъра и си поговорил с нея. Двамата се познават отдавна, отбелязва АФП.

Впоследствие Линч заяви, че тази среща е била чиста случайност и че разговорът е бил по теми без връзка с работата й.

Тръмп: Невъзможно е ФБР да не препоръча повдигане на обвинения срещу Клинтън

Републиканската партия обаче незабавно реагира и заяви, че инициативата на Бил Клинтън е била най-малкото проява на непохватност и е скандална. "Срещата между Бил и Лорета Линч вероятно е била замислена от Хилари", написа в Twitter в петък Доналд Тръмп.

Милиардерът републиканецът твърди, че тази среща е трябвало да е тайна и е била разкрита само защото местен журналист е научил за нея. "Има ли дори един човек, който да вярва, че тази среща е била случайна?", запита магнатът на недвижими имоти.

Източник: БТА