Хилари Клинтън съжалявала, че не е ползвала служебен имейл
Хилари Клинтън съжалявала, че не е ползвала служебен имейл / снимка: Guliver/Getty Images

Хилари Клинтън, попаднала под огъня на критиките, че е използвала само личен имейл адрес, докато е била държавен секретар, заяви, че съжалява, че не си е служила със служебна електронна поща за своята кореспонденция.

"Избрах да използвам личен имейл поради практични причини, защото мислех, че ще бъде по-просто да имам един-единствен компютър, вместо два - за работа и за личните имейли", каза Клинтън по време на пресконференция в сградата на ООН в Ню Йорк, предаде АФП.

Това е невинен ход в името на удобството - така го представиха по-рано и привържениците на Клинтън, като подчертаха, че същото е било правено и от предшествениците й, както и от водещи републикански политици.

От 2009 г. разпоредбите на щатското правителство са много ясни по този въпрос. Тогава администрацията на националния архив и досиетата заяви категорично, че "агенции, които позволяват на своите служители да изпращат и получават официални електронни мейли, използвайки система, която не е администрирана оперативно от агенцията, трябва да подсигурят възможността федерални записи, изпратени или получени чрез такава система, да се запазват в съответната система на агенцията за записване".

Източник: БГНЕС