Английският може да отпадне от списъка с официални езици на ЕС
Английският може да отпадне от списъка с официални езици на ЕС / ThinkStock/Getty Images

Английският, вторият говорен от най-много хора език в света и основен работен език на европейските институции, може да отпадне от списъка с официални езици на ЕС, след като Великобритания напусне блока, заяви Данута Хюбнер, председател на конституционната комисия на Европейския парламент, цитирана от Ройтерс.

Великобритания избра Брекзит - какво следва?

Символичното, макар и непрактично решение ще намали още влиянието на Лондон на континента и ще вбеси ирландците, отбелязва Ройтерс. Всяка страна членка на ЕС има право да номинира един език на ЕС за официален. Английският е най-говореният език в Европа и официален език в три страни членки, но само Великобритания го е избрала официално в Брюксел. Ирландия избра гаелския, а Малта - малтийския. След като Великобритания излезе от ЕС, английският може да отпадне, заяви Хюбнер на пресконференция за правните последствия от британския референдум.

Забавната страна на Брекзит е в Twitter (СНИМКИ/ВИДЕО)

Английският може да остане работен език, дори ако вече не е официален, но запазването му като официален език ще изисква съгласието на всички страни членки, заяви Хюбнер. Възможно е и правилата да се променят, за да позволят на страните да номинират повече от един официален език, добави тя.

Договорените отстъпки за Великобритания в ЕС отпадат

Френският беше доминиращ в европейските институции до 90-те години, когато влизането на Швеция, Финландия и Австрия промени баланса. Ефектът се засили от централноевропейските и източноевропейски страни, които са приели английския като втори език. Документите и правните текстове на ЕС се превеждат на всичките 24 официални езика на общността. Ако английският не е официален език, Великобритания ще трябва сама да извършва тези преводи.

Вълна от британски въпроси за ирландски паспорти

Английският е и един от трите езика, използвани за кандидатстване за патенти в ЕС. Това дава на англоезичните изследователи и компании предимство пред конкуренцията, отбелязва Ройтерс.

Говореният от най-много език в света е мандарин (китайски), използван от близо един милиард души.

Източник: БТА