Вълна от британски въпроси за ирландски паспорти
Вълна от британски въпроси за ирландски паспорти / Thinkstock/Getty Images

Британци, желаещи да запазят европейското си гражданство, засипаха посолството на Ирландия в Лондон и пощенските офиси в Северна Ирландия с въпроси как да се сдобият с ирландски паспорт и с искания за формуляри за паспорт, предаде Ройтерс, като цитира ирландското външно министерство.

S&P понижи кредитния рейтинг на Великобритания

Формулярите, налични в пощите, се изчерпаха, а в посолството бяха получени над 4000 запитвания за паспорт, в сравнение с обичайните по около 200 на ден, съобщи дипломатически източник.

Ще ни трябват ли визи за Великобритания?

Всеки, който е роден в Ирландската република или в британската провинция Северна Ирландия, или който има родител или баба и дядо ирландци, има право на ирландски паспорт.

Ричард Брансън: Брекзитът разцепи Великобритания

Около шест милиона души, живеещи във Великобритания, имат ирландски паспорт.
"След референдума в Обединеното кралство рязко се засили интересът към ирландските паспорти в Северна Ирландия, Великобритания и другаде", каза ирландският външен министър Чарли Фланаган.

Борис Джонсън: Обединеното кралство ще запази достъпа си до общия пазар на ЕС

"Този засилен интерес очевидно се дължи на тревогата на някои притежатели на британски паспорти, че правата, които имат като граждани на Европейския съюз, внезапно ще бъдат отпаднат", добави той.

Източник: БТА