Увеличение на учителските заплати не е обсъждано с Борисов
Увеличение на учителските заплати не е обсъждано с Борисов / Мнистирески съвет
Борисов: Засега границата с Турция е спокойна, водим и дипломация
87837
Борисов: Засега границата с Турция е спокойна, водим и дипломация
  • Борисов: Засега границата с Турция е спокойна, водим и дипломация

Премиерът Бойко Борисов заяви, че с него не е обсъждана темата за увеличение на учителските заплати. Той каза това пред журналисти в Дивотинския манастир „Света Тройца“ край Банкя. Министър-председателят и българският патриарх Неофит присъстваха на празника Свети Дух в обителта.

Вчера образователният министър Меглена Кунева обеща възнагражденията на учителите да бъдат увеличени с 10 процента догодина.

Вдигат учителските заплати с 10% от догодина

Премиерът допусна, че може би за този ръст има резерви в МОН и допълни, че ако Кунева и финансовият министър Владислав Горанов са се разбрали, тогава всичко е наред.

Премиерът пресметна, че за да се изпълни обещанието на просветния министър, ще са необходими 250 млн. лв. годишно. На въпрос има ли държавата тези пари, той отговори: „Аз не ги знам да ги има".

Засега границата е спокойна, засилихме постовете, водим и дипломация, каза Борисов в отговор на въпрос дали Турция продължава да не спазва споразумението за реадмисия.

Турция отрича да е връщала бежанци в България

Той изрази надежда да има резултат от негово писмо до Европейския съвет за разглеждане на проблема на следващото му заседание. "Тези дни се наслушах на анализатори и коментатори по темата и колкото повече минава време, показва, че съм бил прав да се тревожа, защото излизат неща, които са договаряни, но ние не сме били информирани. Аз не съм си измислил тази флотилия", коментира още Борисов, цитиран от БТА.

Турция се въздържа от изпълненията си по споразумението за реадмисия на мигранти

На въпрос откъде НЕК ще намери средства, за да плати на руската страна, Бойко Борисов припомни, че наложеното от арбитражния съд е приемливо, тъй като трябва да се заплати само това, което е произведено за нас.

Борисов доволен от решението на Арбитражния съд за АЕЦ "Белене"

Това не е глоба, отбеляза премиерът и добави, че сега е важно в нормален и прагматичен тон с партньорите от "Росатом" да се направят срещи.

Важно е да се нормализират отношенията между двете компании и да се намери най-доброто решение, коментира Борисов.

България осъдена да плати 550 млн. евро за спирането на АЕЦ „Белене"

По думите му най-добрият вариант е оборудването да се продаде, за да си възстановим парите. На 11 юли ще имам посещение в Иран и след това ще можем по-подробно да коментираме, отбеляза премиерът.

Чуйте още от коментара на министър-председателя в звуковия файл, предоставен от правителствената пресслужба