Оцеляла от кървавата баня в Орландо разказа за случилото се
Оцеляла от кървавата баня в Орландо разказа за случилото се / БГНЕС, архив

Стрелецът от нощния клуб в Орландо, който е от афганистански произход, но е роден в Ню Йорк, казал, че иска Америка да спре бомбардировките по Афганистан, предаде Франс прес, като цитира жена, оцеляла от атаката.

Жената заедно с други оцелели се барикадирала в тоалетната на нощния клуб. Оттам всички ясно чули как нападателят Омар Матин звъни на спешния телефон 911 и обяснява, че една от причините, поради които действа така, е, че иска Америка да престане да бомбардира неговата страна.

ИД с радост поема отговорност за извършените от „самотни вълци“ убийства

"В този разговор той се зарече във вярност към Ислямска държава", разказва свидетелката Пешънс Картър по време на пресконференция в болница в Орландо.

"После той се обърна директно към нас и попита дали сред нас има цветнокожи", допълва Картър, която самата е цветнокожа.

Бащата на стрелеца от Орландо: Не знаех, че таи такава омраза в сърцето си

"Прекалено ме беше страх да му отговоря, но един мъж от афроамерикански произход, който също беше в тоалетната, му отговори, че тук сме се скрили шест или седем цветнокожи. Тогава въоръженият нападател му каза: "Аз нямам проблеми с цветнокожите. Всичко това е свързано с моята страна", допълва оцелялата.

Кой е убиецът от Орландо?

Тя разказва още, че нападателят не искал да чува звънът на мобилни телефони или сигналът за получаване на есемеси.

"Всеки път, когато телефон звъннеше или се чуеше сигнал за получен есемес, той крещеше: Спрете това!", разказва жената, която е била ранена в крака по време на нападението.

Бившата жена на убиеца от Орландо го описа като избухлив и психично болен

Когато Омар Матин разбрал, че специални полицейски части ще се намесят, той казал: "Много добре, отвън има снайперисти", допълва още свидетелката.

Същевременно добре запознат източник от американските правоприлагащи органи каза, че съпругата на стрелеца от Орландо, ще бъде обвинена във връзка с масовото убийство, предаде Ройтерс.

Кървавата баня в Орландо - най-масовото убийство в историята на САЩ

Обвиненията срещу Нур Салман може да бъдат предявени още днес. Според източника, на Салман може да бъдат повдигнати 49 обвинения за съучастие в убийство и 53 обвинения за съучастие в опит за убийство, както и обвинение, че не е информирала властите за това, че ще има подобна атака и че е излъгала федерални агенти.

Телевизия Си Ен Ен съобщи, че пред федерални агенти Салман е казала, че не е знаела за плановете на Омар Матин и че дори се опитвала да го разубеди да извърши каквото и да е насилствено действие, допълва ТАСС. Според друг източник обаче жената била признала, че е знаела за интереса, който проявявал Матин към осъществяването на джихадисти атаки.

Източник: БТА