Храненето няма водеща роля за повечето стомашни заболявания
Храненето няма водеща роля за повечето стомашни заболявания / Darikradio.bg
Храненето няма водеща роля за появата на повечето стомашни заболявания
87621
Храненето няма водеща роля за появата на повечето стомашни заболявания
Храненето няма водеща роля за появата на повечето стомашни заболявания
  • Храненето няма водеща роля за появата на повечето стомашни заболявания
  • Храненето няма водеща роля за появата на повечето стомашни заболявания

Храненето няма водеща роля за появата на повечето гастроентерологични заболявания на хранопровода, дванадесетопръстника и стомаха.

Ролята, която храненето играе, е третостепенна и не е необходимо да се питаме дали да ядем определен продукт или да се придържаме към конкретна кухня. Тезата е на един от най-добрите гастроентеролози в България д-р Петко Карагьозов, който практикува в столичната болница "Токуда".

9-е истини за хранителните разстройства

"Факт е в България, че хората, които наистина са болни, по-късно търсят помощ. По-голямата част от пациентите посещават гастроентерологичния кабинет със симптоми като подуване на корема и коремен дискомфорт, зад които най-често не се крият сериозни болести. Сериозно болните обикновено изчакват", изтъкна той.

"Българинът най-често обяснява симптомите си с гастрита, който е имал от 20 години. А реално, чисто медицински гастритът е образна и хистологична диагноза. Това, което пациентът свързва с гастрита, най-често са функционални чревни или стомашни нарушения. Просто за българина всички видове коремни симптоми се обясняват с гастрита и съответно с колита. А чисто медицински критериите за тези диагнози са доста различни", коментира още д-р Петко Карагьозов.

"Обикновено заболяванията имат една камара фактори. Има генетика, има външни фактори и т.н. Не смятам обаче, че храненето има водеща роля. Доста от пациентите пристигат при нас и казват - какво да ям, това мога ли да го ям? Питат могат ли да ядат пържено, например. А реално пациентът сам знае какво го дразни и какво не трябва да яде. Стриктни диети са необходими и задължителни при доста малко гастроентерологични заболявания. Но за повечето от заболявания храненето има второстепенно значение, да не кажа и третостепенно", заяви още д-р Карагьозов.

Смарт чиния попива вредните мазнини от ястията ни

21-и век сме, ядем нормално и на хубави места. Така че няма нужда да се питаме това да го ям ли или коя кухня да избера, категоричен е докторът.

Гастроентерологът обаче изтъкна, че едно много често срещано възпаление като гастрита може да бъде опасно в по-далечна перспектива, ако не се лекува.