На 2 юни 2016 година за пръв път бе отбелязан Световният ден за борба с хранителните разстройства. На него специалисти по хранене обърнаха внимание на основополагащите „9 истини за хранителните разстройства". Кои са те, коментираха специалисти в студиото на „Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия.
Хранителните разстройства са сериозни, но лечими заболявания. Те са резултат от грешно възприемане на понятието за хранене и приемането на храната като враг.
В световен мащаб около 70 милиона души страдат от хранителни разстройства, без значение на тяхният пол и физика. Тези заболявания са с най-висока смъртност от психиатричните болести, като все още много хора не са лекувани, въпреки че новите изследвания и методи показват позитивни резултати за пълно възстановяване на болните. Анорексията, булимията, безконтролното преяждане са най-често срещаните хранителни аномалии.
Анорексията и булимията са генетични болести
Кой са 9-те основополагащи истини за хранителните разстройства?
Според клиничния психолог проф. Захарина Савова много хора крият сами от себе си, че имат проблем с храната. Другият мит е, че това е някакъв каприз, или просто една модна тенденция, а всъщност става въпрос за едно много сериозно заболяване.
Според Детелина Стаменова това е и социален проблем, защото хранителните разстройства избуяват в една стресова среда. При тях невъзможността за справяне води до отключването им.
Но тези хранителни аномалии са обратими и лечими, особено когато са в ранен етап.