Ако искате да тръгнете с кола из Европа и да се разходите по разнообразните пътища на Стария континент, то може да минете поне през един от тези страхотни маршрути.

Вижте най-живописни пътища в Европа

Трансфагарашан, Румъния

Трансфагарашан е най-високият и пасен път в съседна Румъния. Построен като стратегически военен път от Чаушску между 1974 г1979 година, той свързва историческите региони Трансилвания и Валачия. Дължината му е 90 километра. Пътят се изкачва през най-драматичните части на Карпатите на височина до 2034 метра и изобщо не е лесен за автомобилистите. Съвкупност от остри завои и стръмни спускания. Средната скорост е около 40км/ч. Гледките са чудесни.

ТОЛ-системата ще удари пътуващите почти безплатно по българските пътища

Стелвио Пас, Италия

Това е вторият по големина асфалтиран път в Алпите и е разположен на осколо2757 метра надморска височина със своите 48 остир завои и стръмни наклони Стелвио е един от най-красивите, но и трудни пътища в света. Строителствато на оригиналното трасе е започнало в периода1820-1825 година, като от тогава е претърпяло мнаго промени. Гледките по пътя са невероятни.

5 лева такса, за да караме в Гърция

Комб Лавал, Франция

Често наричан най-великолепният път във френските Алпи, Комб Лавал е построен през 1897 г. и първоначално е служил за транспортиране на дървесина. Днес той привлича главно велосипедисти, които са нетърпеливи да се изправят пред предизвикателството на стръмното изкачване и да бъдат възнаградени с внушаващите гледки на региона. 
Най-ефектният участък е между Св. Жан-ен-Роянс и Кол де ла Машин, където пътят пресича скалите, образувайки серия от къси и тесни тунели. Дълъг почти 13 км, Комб Лавал има впечатляващ декор от буйна, алпийска красота и височина.

Пътища и такси: Как е в Европа

Сан Бернардино, Швейцария

Пътят, който преминава през високопланински проход в швейцарските Алпи - Сан Бернардино се намира на 2065 м надморска височина. Има гладка настилка, предизвикателни завои и разбира се, невероятна  гледка.

И този път е за хора със здрави нерви, които не се плашат от алпийски серпентини.

Вижте още във видеото