ТОЛ-системата ще удари пътуващите почти безплатно по българските пътища
ТОЛ-системата ще удари пътуващите почти безплатно по българските пътища / БГНЕС

Спряна е обществена поръчка за електронни винетки, защото процедурата се обжалва. Това заяви шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

По думите му процедурата се обжалва от неизвестна за нас фирма - Мархинженеринг, която "чрез профила, който виждаме в системата за данни, не се занимава и не й е основна дейност изпълнението на електронни системи за управление на пътен трафик".

Спират обществената поръчка за електронна винетка заради обжалване

"Подозираме, че това е жалба, която е пусната с цел да облекчи някого при подготвянето на документи или пък да отложи във времето изпълнението на тази система", коментира инж. Лазаров.

"С пускането на ТОЛ-системата реално се засягат много интереси, но най-вече на тези, които досега пътуваха почти безплатно по българските пътища, особено при преминаването на един граничен пункт от единия до другия край на България. За товарните автомобили това се осъществява за 10 евро - никъде в Европа няма преминаване на такава ниска цена. Дори в Гърция това е цената за преминаване на лек автомобил, да не говорим за европейските страни, където е десетократно по-висока", посочи той пред БНТ.

Според него, с въвеждането на електронната винетка, тя ще има предимството да важи от датата на закупуване до датата на изтичане на съответния срок. Тя ще бъде закупувана по няколко начина - в интернет, в пункт, както и досега, както и по банков път.

Онлайн карта ще показва пътищата с винетка

"Ние сме отворили всички възможни средства, за да може да бъде закупена тази винетка. След това когато се въведе регистрационният номер на автомобила, той влиза в една база данни и човекът се чувства сигурен за купената винетка", каза той.

"Контролът ще бъде извършван по няколко начина - със стационарните камери и с мобилни екипи, които ще се занимават само със снимане на пътния трафик, т.е. съответният автомобил като мине да се провери дали има закупен винетен стикер", обясни още Лазар Лазаров.