Онлайн карта ще показва пътищата с винетка
Онлайн карта ще показва пътищата с винетка / снимка: БГНЕС, архив

Онлайн карта ща показва пътищата, за които е необходима винетка и тези, по които ще се пътува безплатно. Това е част от проект на Агенция „Пътна инфраструктура” за предоставяне на електронни административни услуги при издаване на разрешения за граждани и бизнес от агенцията и създаване на регистри за приходни дейности, съобщават от АПИ. Целта e подобряване на услугите на граждани и за бизнеса.

С изпълнението на проекта бизнесът ще получава електронни административни услуги, свързани с издаване на разрешение за специално ползване на пътищата чрез изграждане и експлоатация на рекламни съоръжения. В момента тази услуга се предоставя чрез подаване на заявление в областните пътни управления, ръчно попълване на документи и получаване на разрешението отново в ОПУ, което отнема немалко време, обясняват от АПИ.

Ще бъде разроботен и електронен калкулатор за движението на извънгабаритните и/или тежките моторни превозни средства. Изпозвайки оn-line калкулатора превозвачите на извънгабаритни товари ще може много бързо да пресметнат каква такса е необходимо да заплатят за преминаването по пътната мрежа. Като електронна справочна услуга - под формата на карта, ще се предоставя информация за републиканските пътища, за които е необходима винетка и за кои участъци от пътната мрежа (урбанизирани територии и общински пътища) такава не се изисква.

По проекта бизнесът ще има достъп и до информация от четири регистъра - за паспортизация на пътни рекламни съоръжения, за търговски крайпътни обекти , за оптични кабели, газопроводи и до регистъра на товароносимост и габаритни на пътните съоръжения. Стойността на проекта е 668 000 лева.