Държавата отпусна 21 606 лв. за укрепване на речните корита в селата Брезница и Корница
Държавата отпусна 21 606 лв. за укрепване на речните корита в селата Брезница и Корница / Снимка: Маргарита Петкова

21 606 лева ще получи Община Гоце Делчев като безвъзмездна финансова помощ от Фонд „Солидарност“ за покриване разходите за възстановяване на пътен участък между Гоце Делчев - Брезница/Корница и укрепване на бреговете на реките в селата Брезница, Корница и Лъжница.

Община Гоце Делчев е направила тези разходи за преодоляване на щетите, нанесени на общинската инфраструктура, в резултат на бедствията през периода 30 януари – 4 февруари 2015 г. От обилните валежи на 01.02.2015 г. и драстично придошлите реките, преминаващи през селата Брезница, Корница и Лъжница, бяха отнесени част от брега и улиците в селото. Прекъснат бе уличен водопровод и улична канализация, подкопани бяха основите на бетонови мостове. Заради бедствието улиците бяха затворени за движение, тъй като имаше опасност от нови свличания на земни маси. Скъсана бе укрепителна подпорна стена от каменна зидария в участък от 72 метра, укрепваща общинския път Гоце Делчев – с. Корница, в резултат на което пропада цялото пътно платно. Пътят бе затворен за преминаване и по този начин бе засегнато населението на селата Корница и Лъжница, наброяващо общо 4192 жители. За тях, този път е единственият достъп до общинския център гр. Гоце Делчев и републиканската пътна мрежа.

Екип от хора и техника се тогава се справи с щетите. Възстановено е движението по общинския път, почистени са речните корита от наноси, укрепени са 1060 метра речни брегове, възстановена е целостта на 1060 метра вътрешноселищна улична мрежа, уличен водопровод и канал с дължина 70 м., възстановени са бетоновите основи на селскостопански мост, както и 2 укрепителни съоръжения.