Юнкер предупреди Великобритания за последици за „дезертьори
Юнкер предупреди Великобритания за последици за „дезертьори / БГНЕС, архив

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в петък, че „дезертьорите" от ЕС ще бъдат възприемани като аутсайдери, предаде АФП, като се позовава на интервю пред френското издание Le Monde.

Референдумът във Великобритания за членството в ЕС - на 23 юни

„Дезертьорите няма да бъдат приемани с отворени обятия", отбелязва Юнкер. „Обединеното Кралство ще трябва да приеме да бъде разглеждано като трета страна", подчерта председателят на ЕК. Той допълни, че „това не е заплаха", но „нашите отношения вече няма да бъдат такива, каквито са днес".

Европейци от още осем страни искат референдум за оставането в ЕС

Британците ще кажат чрез референдум на 23 юни дали искат да останат в ЕС или да излязат от блока.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън предупреди, че излизането от най-големия търговски съюз в света крие рискове за британската икономика.

На Камерън му е трудно да убеди британците защо трябва да останат в ЕС

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който е за излизане от Общността, смята, че Великобритания ще процъфти извън ЕС, ако получи възможността да въведе собствени правила, да договори собствени търговски сделки и да харчи за вътрешни дела парите, които сега внася за членски внос в ЕС.

По-малко от шест седмици преди допитването проучване показа, че според 21% от хората Камерън казва истината за ЕС, а 45% смятат, че на Джонсън може да се вярва повече.

Източник: Фокус