„Мъжът с шапката от атаките в Брюксел искал да умре като мъченик
„Мъжът с шапката от атаките в Брюксел искал да умре като мъченик / БГНЕС, архив

Станалият известен като "мъжът с шапката" след атентатите на брюкселското летище „Завентем" е оставил писмо, в което казва, че иска да умре като мъченик.

Белгийската полиция се натъкнала на писмото, след като проверила открит в деня на атентатите в Брюксел лаптоп. В компютъра сред изтритите файлове, полицията е открила текстов файл от 2 февруари 2016 г., подписан с "Абу Яхия". От полицията смятат, че става въпрос за писмо от Мохамед Абрини до майка му. В това писмо, написано с главни букви и пълно с правописни грешки, авторът твърди, че е пътувал в Сирия и се интересува повече от религия след смъртта на малкия си брат в Сирия.

Мохамед Абрини признал, че е мъжът с шапката от летище "Завентем"

Според следователите първото нещо, което трябва да се вземе под внимание в писмото е, че той одобрява атентатите от 13 ноември в Париж и счита, че с тях мюсюлманите справедливо си връщат на Франция за нещата, които тя е направила (участието в коалицията срещу Ислямска държава). Абрини определя като герой онзи, който се е самовзривил, „за да ужаси неверниците". Според анализа на следователите духът на текста, както и съдържанието му ясно показват волята му да загине като мъченик по време на бъдеща терористична атака. Разследващите смятат, че това писмо прави връзката между Ислямска държава и атентатите в Париж и Брюксел.

Арести в Брюксел заради атентатите, сред заловените вероятно е "мъжът с шапката"

31-годишният Мохамед Абрини, известен като дребен белгийски престъпник от марокански произход, живеещ в печално известния квартал "Моленбек", бе арестуван на 8 април в Брюксел. Той е засечен с братята Брахим и Салах Абдеслам, малко преди убийствата в Париж. Според белгийски медии Абрини е омаловажил при разпитите пред следователите участието си в атентатите в Брюксел, като заявил, че е бил накаран да участва от братята Ел Бакрауи. Те са двама от тримата самовзривили се терористи при атентатите на 22 март.

Източник: БГНЕС